kedvenc kezdőlap oldal küldése

8 hosszú hétvége jövőre!
2012-ben ezeken a napokon nem dolgozunk, már most írja be a határidő naplójába a Tihanyi Belső-tavi horgászatot.

Ezeken az ünnepnapokon 2 napi megváltott területi horgászengedélyhez a Tihanyi Belső-tavon + 1 napot adunk ajándékba, ráadásul a csónak használatát is ingyenesen biztosítjuk 3 napra. Így a megtakarítás 5.000,- Ft!

A napokban a Magyar Közlönyben megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete a 2012-es munkaszüneti napok körüli munkarendről. Jövőre öt pihenőnappal nyújtják meg az ünnepi hétvégéket - igaz, ezeket előbb-utóbb le is kell dolgozni. A nagy nyertesek a szállodák lehetnek.

A magyar sajtóban az elmúlt órákban hibás szám terjedt el, a legtöbben ugyanis a 2012-ben hétfői napra eső augusztus 20-át nem számolják a hosszú hétvégék közé, pedig -mint azt az alábbiakban a Pénzcentrum.hu bizonyítja - az államalapítás ünnepével együtt összesen nyolc (!) hosszú hétvége lesz jövőre. Ráadásul nem hét, nem nyolc, hanem csak öt szombati napot kell előtte-utána ledolgoznunk.

Öt, a munkaszüneti napok előtt-után adott pihenőnappal számol jövőre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete, amely a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, és még ezen a héten hatályba lép. Az idei, hétköznapra eső ünnepnapokban szűkölködő esztendő után igazi felüdülés, hogy 2012-ben csak egy olyan ünnep (január 1.) lesz, amelyik hétvégére esik majd. Így pihenéssel tölthetünk nyolc hosszú hétvégét is: húsvét- és pünkösdhétfő mellett március 15-ét, május 1-jét, augusztus 20-át, október 23-át, november 1-jét és a -hétköznapra eső, de a hétvégével együtt öt napos- karácsonyt is.

Tehát jövőre négy négynapos hosszú hétvége (március 15, május 1, október 23, november 1.) és egy ötnapos (karácsony) is lesz, méghozzá úgy, hogy az ünnepnapok keddre vagy csütörtökre esnek, a közéjük ékelődő hétfőt vagy pénteket pedig pihenőnapként megnyerjük - igaz, ezt előbb-utóbb le kell dolgoznunk. (A karácsony kissé kilóg a sorból, mivel ott a hétfői napra eső december 24-ét kapjuk meg pihenőnapnak.)

Természetesen 2012-ben is ünnepnapnak számít a húsvét és a pünkösd is, előbbi április 8-9-ére, utóbbi május 27-28-ára esik. A hivatalos megfogalmazás szerint ugyanakkor a rendelet hatálya ezúttal sem terjed ki a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

A belföldi turizmus lehet az igazi nyertes?

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a magyar családok előszeretettel használják utazásra, pihenésre az ajándékba kapott szabadnapokat - ez várható 2012-ben is. Ilyenkor rendszerint megtelnek a szállodák ( az utazni vágyók előszeretettel használják a wellness-hotelek szolgáltatásait), a szállásadók sokszor speciális csomag-ajánlatokkal is készülnek. Idén például előfordult, hogy két éjszaka áráért hármat adtak, meglepetésként borvacsora, kedvezményes fürdőbelépő, extra masszázs várta a vendégeket, de több szállodában ételkülönlegességekkel, az ünnephez kapcsolódó családi programokkal készültek.

Jövőre több alkalom is lesz arra, hogy a népesebb rokonság, baráti társaságok együtt utazzanak el a hosszú hétvégékre, ezért biztosra vehető, hogy az apartmanok, vendégházak, falusi szálláshelyek is profitálnak majd a pihenőnapokból. Az sem mellékes szempont, hogy felértékelődik az utazás, mint karácsonyi ajándék szerepe, hiszen a megajándékozottak (például szülők, nagyszülők) szinte biztosan ráérnek majd például a március közepén esedékes ünnepi hétvégén.

Szeretünk utazni, ha hosszú a hétvége

Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszú hétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus Zrt. egy korábbi felmérése szerint a megkérdezettek 35,9 százaléka legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, 30 százalékuk húsvétkor, 23,6 százalékuk pünkösdkor utazik. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége (20 százalék) és a szilveszteri időszak (20 százalék) is.

A nyári időszakon kívül tett utazások során a legtöbben a városlátogatás, a gyógy- és wellness-fürdők, valamint a kulturális látnivalók, műemlékek iránt érdeklődnek. Emellett a várak és kastélyok, nemzeti parkok és a természetjárás, valamint a fesztiválok és a világörökségi helyszínek látogatása is a kedveltebb tevékenységek közé tartoznak.

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép