kedvenc kezdőlap oldal küldése

Barramundi, mentás uborkasalátával

2012. július 02. 20:52, hétfő - laptopkonyha.hu

 

Az "új magyar halfajtaként" emlegetett barramundiban, más néven az ázsiai tengeri sügérben a szakemberek óriási gazdasági potenciált látnak.

Ez a halfajta Ausztráliából származik, nevének jelentése az őslakosok - az abók - nyelvén: óriás pikkelyű. Világhódító útja során a barramundi Európában elsőként Magyarországon "telepedett le": a Szolnokhoz közeli Jászkiséren tenyésztik, innen évente száz tonna kerül a piacokra. (Néhol tengeri süllő néven árulják.) Húsa ízletes, szálkamentes, hústextúrája a süllőéhez, illetve a fogaséhoz hasonlítható. A barramundi édes- és sósvízi környezetben egyaránt megél, kalóriatartalma 100 gramm húsban 97 kcal. A barramundit az összes ismert konyhatechnológiai eljárással készíthetjük: süthetjük sütőben vagy serpenyőben, posírozhatjuk, párolhatjuk, grillezhetjük, roston süthetjük, szóval igazi kaméleon, remekül alkalmazkodik; bár a hús önmagában is ízletes, jól fogadja a legkülönbözőbb fűszereket. Az alábbi receptben serpenyőben sütve készítették, mentás uborkasalátával, fűszervajjal, kókuszkrémmártással. Egyedülálló összeállítás.

 

Hozzávalók:

A halhoz:
- 4 db barramundifilé (tisztított, bőrös)
- olívaolaj
- őrölt bors
- só

A fűszervajhoz:
- csipetnyi friss tárkony
- csipetnyi friss, aprított petrezselyemzöld
- 1 db salotta hagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 cl konyak
- 10 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
- só

A kókusztejkrémhez:
- 1 gerezd fokhagyma
- fél kk. frissen reszelt gyömbér
- fél zöld citrom leve
- 1 dl kókusztejkrém
- fél dkg vaj

A uborkasalátához:
- 1 db kígyóuborka
- fél zöld citrom héja
- csipetnyi friss koriander

 

Elkészítése:

A halfiléket sózzuk és borsozzuk, majd hagyjuk pihenni fél óráig - addig készítsük el a többi hozzávalót.

A saláta: hámozzuk meg a kígyóuborkát, vágjuk hosszában félbe, majd egy kiskanállal szedjük ki a magházat. Reszeljük le az uborkát, nyomkodjuk ki a levét, majd keverjük hozzá az apróra vágott koriandert, a mentaleveleket és a fél zöldcitrom lereszelt héját.

Kókusztejkrémmártás: olívaolaj és vaj keverékét hevítsük fel, tegyük bele az átpréselt fokhagymát és a reszelt gyömbért. Pár perc párolás után facsarjuk bele a fél zöld citrom levét. Öntsük bele a kókusztejkrémet, majd összeforralás után szűrjük le.

A fűszervaj: hevítsünk füstölési pontig egy serpenyőt szárazon, majd tegyük bele az apróra vágott salotta hagymát, és pirítsuk fél percig. Öntsük bele a fehérbort, majd pároljuk addig, amíg a bor fele el nem főtt. Vegyük le a tűzről, és hűtsük ki. Konyhai robotgépben vágjuk apróra a petrezselymet, a fokhagymát és a tárkonyt. Tegyük a gépbe a szobahőmérsékletű vajat, öntsük bele a fehérboros-salotta hagymás keveréket és a konyakot, majd turmixoljuk szép krémesre.

A sült hal: hevítsünk fel egy serpenyőt, majd amikor forró, kevés olívaolajat öntsünk bele. Tegyük a serpenyőbe a barramundifilét a bőrös részével lefelé, és kezdjük el sütni. Amikor megfordítjuk a halfilét, kanalazzunk mellé a fűszervajból, majd hamarosan fejezzük be a sütést. [Ha bőrös halfilét sütünk serpenyőben, legyen az lazac, süllő, barramundi vagy pisztráng, a sütést mindig a bőrös oldalán kezdjük, és a sütési idő 65-70%-a ezen az oldalon történjen. (Minden három centiméternyi halvastagságra - haltípustól függően - 6-12 perc sütést szoktak. számolni.)]

Tálalógyűrű segítségével készítsünk kis halmot a salátából a tányér közepére, helyezzük rá keresztbe a barramundifilénket a bőrös részével felfelé, és kanalazzunk mellé a kókusztejkrémből.

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép