kedvenc kezdőlap oldal küldése

Borok a karácsonyi ételek mellé

2013. január 04. 14:39, péntek

 

Ha máskor nem is, ilyenkor talán lehetőségünk nyílhat arra, hogy ne csak egyféle bort igyunk az étkezésnél, hanem minden fogáshoz külön, ahhoz illő, bort válasszunk.

 

Halászlé

A levesekhez általában sokkal nehezebb bort választani, bár a karakteres levesek azért bevonzzák a hozzá illőt. A halászlé mellé - persze az is számít, hogy milyen módon készítették el (pl. szegedi vagy bajai) - alapvetően olyan bort érdemes választani, amelyik passzol a fűszerezéshez, s amelyik tartalomban is megfelelő. Mivel ennek a levesnek az egyik legkarakteresebb fűszere a piros fűszerpaprika, így érdemes olyan borokat választani, amelyek ezt szépen kísérik, erősítik vagy kiegészítik. Vannak klasszikus szőlőfajták, melynek borai tökéletesen illenek a halászléhez. Egy kadarka, egy kékfrankos minden szempontból jó választás lehet: viszonylag könnyed borok, izgalmas fűszerességgel, szép savakkal. Egy alföldi vagy hajós-bajai borvidékről származó könnyedebb cabernet sauvignon is jó választás lehet.

 

Néhány bor, amely jó szívvel ajánlható halászlé mellé:

Kadarka:
Heimann Pincészet - Kadarka 2011
Bősz Adrián Kadarka 2011
Hagymási Pincészet - Egri kadarka 2009
Fuxli - bármelyik (Eszterbauer Borászat, Heimann Családi Birtok, Merfelsz Pince, Németh János Pincészet, Pósta Borház, Sebestyén Pince) - valahol a rozé és a vörösbor között - lendületes, fűszeres, gyümölcsös - különösen izgalmas magyaros ételekhez.

Kékfrankos:
Pók Tamás - Nagy Galagonyás kékfrankos 2009
Ráspi - Kopár (Kékfrankos) 2010
Iváncsics Pince - Soproni Kékfrankos 2009
Sebestyén Csaba - Iván-völgyi kékfrankos 2009
Béla borászat - Imrehegyi Pinot noir 2009

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép