kedvenc kezdőlap oldal küldése

Ecetes rántott hal a Szigetközből

2016. január 24. 06:14, vasárnap - Szemlézte: Dr. Tóth Bea

 

Fogyasztás előtt legalább három-négy nappal előbb készítsük el, hogy az ecetes lében megérjen az ételünk, és eltűnjenek a fogyasztás szempontjából kellemetlen és olykor veszélyes apró szálkák. A legjobb, ha pontyot vásárolunk erre a célra.

 

Ecetes rántott hal a Szigetközből

Hozzávalók:
- 1 kg szeletelt rántott ponty

A pácléhez:
- 5-6 közepes fej édes hagyma
  (vagy vörös hagyma)
- kb. 2 liter víz
  (amennyi a rántott halat ellepi)
- 1,5 dl 15%-os ecet
- két csapott evőkanál só
- 2-3 babérlevél
- egy csapott tk színes bors
- egy csapott tk mustármag
- egy csapott tk boróka bogyó
- egy csapott tk koriander mag

A panírhoz:
- liszt, tojás, zsemlemorzsa
- zsiradék a sütéshez

 

Elkészítés:

A besózott pontyszeleteket a szokásos módon panírozzuk - liszt, tojás és zsemlemorzsa -, majd forró zsiradékban kisütjük.

Elkészítjük a páclevet, melyhez édes hagymát vagy vöröshagymát pucolunk, és karikákra szeletelünk. A szokásosnál kissé sósabb és ecetesebb levet forralunk, ebben a lében a hagymát rövid ideig abáljuk. A páclevet ízesítjük még babérlevéllel, színes borssal, korianderrel, mustármaggal és borókabogyóval. Ízlés szerint kevés cukrot is tehetünk bele. Kóstolgatni kell, a lényeg, hogy kissé ecetesnek és sósnak érezzük, mert a hal, ahogyan érik benne, felveszi ezeket az ízeket. Ha pár nap múlva megkóstoljuk, és nem érezzük a levet elég ízletesnek, lehet utána ízesíteni.

A kisült halszeleteket egy jénai tálba vagy lábosba tesszük és forrón rétegezzük a még forró páclével. Miután kihűlt, letakarva legalább 3-4 napig érleljük a hűtőben.

Hidegen fogyasztjuk, friss fehérkenyérrel.

(gasztroangyal)

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép