kedvenc kezdőlap oldal küldése

Elég halat láthattak Tihanyban

2011. november. 07. hétfő

Tihany - A garda Tihany látott hala. A nevét annak köszönheti, hogy a hűvösebb időben a halak bandákba verődtek, és a mozgásuk a domboldalakról is látható volt. A látó ember onnan segítette a halászok munkáját.

A település önkormányzata, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Vinitores Tychonienses Borlovagrend tizedszer szervezte meg a hétvégén a gardafesztivált, melyen emléket állítanak a halászatnak, hiszen régen a település lakosainak nagy része halfogásból élt, és a szőlőművelést is ünneplik, melyről ezeréves írásos emlékük van az itt élőknek. A halászati társaság nem bízta a véletlenre ebben az évben a zsákmány dolgát, már két nappal a fesztivál előtt két finn halászhajójuk járta a környéket, melyek legénysége a halradarokkal felszerelt halőrök támogatásával kereste meg a gardákat. Munkálkodásuk eredményes volt, hiszen a szombat délelőtti halászatról a szokásosnál sokkal nagyobb, igazán bőségesnek mondható zsákmánnyal tértek vissza.

A zsákmány egy részét kosarakba rakták, és Tihany két legidősebb halásza vezetésével az apátság előtti térre vitték. A menetben az ország két tucat borlovagrendje mellett rengeteg vendég és érdeklődő vonult.

A hagyományokhoz híven dr. Korzenszky Richárd áldotta meg a halat és az újbort is, s természetesen a halászokat, szőlőművelőket, a borfogyasztókat egyaránt.
Elég halat láthattak Tihanyban A hagyományokhoz híven hetvenkétszer irdalták be sütés előtt a garda mindkét oldalát, a sült halhoz főleg helyi borokat kortyolgattak. További fotók a képre kattintva! (Fotó: Orosz Péter)

A Visszhang-dombon sütötték a halászok a gardát, melyet már előtte a hagyományokhoz híven mindkét oldalán hetvenkétszer beirdaltak és paprikás lisztben forgattak meg. Az előkészített halat leginkább orgonanyársra húzták, de amikor az elfogyott, akkor szőlővenyigét is használtak nyársként. Utóbbit egyébként inkább a tűz ébren tartására alkalmazták, a parazsa állítólag tovább javítja a hal amúgy is kellemes, egyedülálló ízét.

A színpadon a tizenegy évvel ezelőtt helyben megalakult Vinitores Tychonienses Borlovagrend köszöntötte az ország minden részéről érkezett kéttucatnyi borlovagrend képviselőit, bemutatták őket, majd új lovagokat fogadtak a soraikba.

Az avatási szertartást Punk Ferenc ceremóniamester vezette és Salánki Sándor elnök-nagymester ütötte lovaggá a jelölteket, akik megfeleltek a próbatételeken. Ezúttal Bene Sándor gasztronómus, Halász János, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára és Hajdu Frigyes szőlősgazda, növényvédelmi szakmérnök fogadta meg, hogy minden eszközzel terjeszti a Balaton-felvidék boraink jó hírnevét.

Szombaton és vasárnap a skanzenben földműves- és halászhagyományokkal ismerkedhettek. Játszóházat, különféle gyermekprogramokat szerveztek. A kirakodók kézműves termékeket, a környéken is ismert ételeket, pálinkákat és borokat kínáltak. Utóbbiak között a legtöbb helyi volt, de a Szent György-hegy is képviseltette magát. A műsorban fellépett a Tihanyi Asszonykórus, a Echo Citerabanda, a Queen Dance, a Folkfunk Superstars, az Union rézfúvós kvintett, Wolf Kati és Horváth Charlie.

A program díszvendége idén Keszthely városa volt, az ő képviselőik is színvonalas műsorral kedveskedtek a nézőknek.
A vasárnapi horgászversenyre és a halételek főzőversenyére szinte az egész országból érkeztek versenyzők.

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép