kedvenc kezdőlap oldal küldése

Az ember kitenyésztette, a természet visszacsinálta.

2016. szeptember 03. szombat, 7:00

Furcsa jelenségre lettek figyelmesek Madagaszkár lakói. A vizeikbe 104 éve betelepített tükörpontyok leszármazottai elkezdtek pikkelyeket növeszteni.

A vadon gyorsan elterjedt állatokon először az 50-es években vették észre a pikkelyek megjelenését, mára viszont az állomány 65 százaléka teljesen pikkelyekkel borított, mint az eredeti vadon élő pontyok.A tükörpontyot ugyanis középkori szerzetesek tenyésztették ki a néha előforduló, kevesebb pikkellyel rendelkező állatok kiválogatásával. Hosszú ideig szaporították ezeket az állatokat, generációról generációra csökkentve a pikkelyek számát.

Ám nem az a nagy meglepetés, hogy a szabadon eresztett halak apránként elvesztik a háziasított jelleget. Egy kutatócsoport ugyanis most több száz halat megvizsgálva azt találta: igenis ott van a csupasz bőrt eredményező gén a pontyok DNS-ében. Csakhogy, és ez volt az igazi felfedezés, szokatlanul gyors evolúciós változásként egy másik is gén megjelent, amely a környezeti hatásoktól jobban védő pikkelyborítást újra kialakította.

(allatportal.hu)

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép