kedvenc kezdőlap oldal küldése

I. EuroHorgász - Horgászbázis Vándorkupa

2010. június. 19 - Tihanyi Belső-Tó

 

EuroHorgász - Horgászbázis VándorkupaVannak olyan természeti képek, és élmények, amelyeket csak ritkán tapasztalhatunk meg, de mégis emlékezetesek maradnak. Egy ilyet éltem át, amikor a tihanyi-félszigeten, a Belső-tó felé közeledve megláttam az első óriási méretű, virágzó, levendula mezőt. Azonnal megálltam, és közelebb mentem, hogy aprólékosan megfigyelhessem. A védett területet szalaggal jelölték meg gondos kezek. Szükség is van az effajta "kényszerre", a sok érdeklődő miatt. Így marad a "mindent a szemnek, semmit a kéznek". De nemcsak a szemnek, mert a levendula mező csodálatosillata betöltötte a levegőt.

Egészen egyedülálló élmény!

 

Euro-Horgászbázis versenyMár ezért is érdemes volt minden érdeklődő horgásznak, és családtagjainak eljönni az első EuroHorgász - HorgászBázis Vándor Kupa, parti és csónakos horgászversenyre. A szervezés miatt, és nem véletlenül esett a rendezvény időpontja egybe a Levendula Fesztivál, és a Balaton Futóverseny idejével. A különböző érdeklődésű emberek tömege jól megfért egymás mellett. Sőt, kölcsönös szimpátiával figyelték az egymás után megkezdődő rendezvényeket. A megnyitó, és a helyek sorsolása után a horgászverseny is kezdetét vette, partról és csónakból egyaránt, napos, igazán kellemes időben. Az etetőanyagok csobogása, botok suhogása jelezte, hogy mindenki ráhangolódott a nyitányra. Hamarosan, egymás után, ellenkező irányba mozdultak a match, feeder és picker botok. A rezgőspiccek görbülése, a waggler úszók merülése egyet jelentett a kárászok, keszegek, majd később a pontyok megjelenésével.

Amíg a versenyzők szorgoskodtak, megérkeztek a tihanyi általános iskola leendő gyermek, és ifi horgászai, kis testvérekkel, anyukával, apukával. A kicsiknek, és nagyobbaknak spiccbot, úszós szerelékek, nyári sapka, és más felszerelés jutott. Már csak ki kellett próbálni! A csónakos stég kitűnő helyszínnek bizonyult, így hamar meg is telt az úszós horgász palántákkal. A szerelések összeállításában, az első kezdő lépéseknél nem csak a szervezők segédkeztek, hanem mindenki, aki kicsit is úgy érezte, ért hozzá. A villámgyors etetés, csontizás után itt is megjelentek az első kárászok, örömet, és sikerélményt biztosítva az "első" pecásoknak.

    Euro-Horgászbázis verseny

De térjünk vissza a partról, és a csónakokból egyszerre folyó verseny résztvevőihez. A díjazás, és a tisztességes versenyszellem miatt mindenki igyekezett a lehető legjobban meghorgászni a neki jutott helyet. Ebben a szervezők is segítették őket, a verseny közben, a valamennyi résztvevőhöz eljuttatott meleg kávéval, hideg üdítővel, frissen sütött (valódi házi!), vajas pogácsával. A pályán végighaladva, és megfigyelve, a versenyzők szinte az összes korszerűnek számító horgászmódszert bevetették. Ezért egyre több fogott hal került a szákokba. A rutinosabbak, az alapos felkészülés, és a verseny közbeni, szükséges technikai váltások miatt tetemes előnyre tettek szert.

Euro-Horgászbázis versenyA verseny végeztével  kezdetét vette a mérlegelés, majd a halak visszaengedése. Az eredmények rögzítésére, és kiértékelésére várva, jutott idő megbeszélni a korábbi "ellenfelekkel" az alkalmazott horgász praktika, áldásos, vagy gyenge hozadékait is.Azért egyre többen keresték tekintetükkel, a közelben, szabad tűzön készült, magára ínycsiklandozó illattal, figyelmet felhívó bográcsgulyást is. A végeredmény kihirdetése, és a szponzorok jóvoltából biztosított szemgyönyörködtető díjak, érmek, kupák átadása ünnepélyes hangulatban zajlott le.

A csónakos versenyt Király Péter nyerte 6,2 kg-os, míg a parti versenyt Rosta András 8, 4 kg-os eredménnyel.

A Vándor Kupát az összetett verseny győztese, Rosta András vehette át. Egy évig ő vigyázhat rá, és az ő neve kerül majd a 2010-es esztendő mellé.

A díjakról, és a győztesek öröméről beszéljenek a képek, mi nem láttunk szomorú arcokat. De hallottunk fogadkozásokat: Jövőre is itt lesznek!

 

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép