kedvenc kezdőlap oldal küldése

I. Euro - Horgászbázis Vándorkupa

Rosta András beszámolója a Belső-tavon megrendezett versenyről az EuroHorgász magazinban

 

Rosta AndrásA 90-es évek végén több alkalommal horgásztam a Tihanyi Belsőtavon kisebb-nagyobb sikerrel. Sajnos az akkori tapasztalatokat, technikákat nem lehetett alkalmazni, mert azóta megváltozott a tó halállománya. Pár nappal a verseny előtt körbetelefonáltam ismerőseimet, hátha valaki tud tippet adni, mire pecázzak a tavon. Szinte mindenhol egy válasz volt: apró kárász, 10-15 dkg-osak. Ebben megerősített a tógazda is, annyival kiegészítve, hogy itt a ponty a kis vízben is beugrik.

 

Kedves, vendégszerető fogadtatásban részesültünk érkezéskor. A technikai megbeszélés után a helyek kihúzása történt.

A "7-es" helyet húztam, ami könnyen megközelíthető volt. A ládát vízbe kellett rakni, hogy könnyebb legyen zsinórt süllyeszteni, és a halak is jobban túlélték a tortúrát a hosszú haltartóban.

Euro-Horgászbázis versenyA vízmérés során kb. 40-45 méterre találtam 85-90 cm-es vizet, ami az enyhe szembeszél miatt biztonságosan meghorgászható volt. Sajnos a 8 méteres spiccboton 40 cm-es víz volt, így ezt nem erőltettem. (Utólag elmélkedve lehet, hogy ki jött volna oda is a kárász.) Maradt a jó öreg matchbotozás.

Pár szót ejtenék a szerelékről: 4,20-as matchbotot használtam, 16 gr-os waggler úszóval, 18-as főzsinóron. Az előke 14-es volt, 12-es horoggal, majd látva, hogy itt bizony mennyiséget kell fogni, és a halak kapókedvét nem zavarta, 16-os előkét és vastagabb húsú, de ugyanúgy 12-es horgot tettem fel. Az előke hossza 20 cm volt, amiből kb. 10 cm a fenéken feküdt. A jelzőólmokat (0,8 gr) összehúztam a forgó fölé közvetlen.

Az elért eredményem leginkább az etetőanyagnak köszönhető, ami a következőkből állt:

  - 2,5 kg Milo Spec Carpa

  - 2 kg Milo Grand Prix

  - 0,5 kg Pastonchino sárga

  - 0,5 kg csemegekukorica

  - 0,7 kg főtt kender

   

Mivel ez a keverék már bizonyított szinte mindenféle békés halra, kevés folyékony mandula aromával "kárászosabbá" tettem. (Ez az aroma passzolt a Grand Prix mandulaszerű illatához.) Nekem ez bejött más vizeken is, kora tavasztól késő őszig.Ezen kívül 2 l csontit ragasztottam és lőttem is el. Utólag elmélkedve ennél kevesebb csonti is elég lett volna az etetőanyagba keverve. Nem éreztem mennyiségi vagy méretbeli különbséget a csonti lövése után.

 

Euro-Horgászbázis versenyMagáról a versenyről: a rutintalanságom miatt épp elkészültem a kezdést jelző dudaszóig. Mivel kisvízben a folyamatos etetés néha zavarja a halat, ezért úgy döntöttem, 2 kg-os alapozó etetést használok. Az alapozás után kézbe vettem a feederbotot, és 10 percet engedélyeztem neki. Bármilyen csalit használtam - puha pellet, kemény pellet, kukorica, csonti - a kapás szinte azonnali volt, és csak kis kárász jött. Ezért ezt félretettem. Kézbe véve a matchbotot azonnali kapással jelezték a halak, hogy az etetésen vannak. A híreknek megfelelően ott is csak 10-12 dkg-os kárászok jöttek. A kapásokra 15-20 másodpercnél többet nem kellett várni. Ha igen, akkor gond volt a szerelékkel. A szembeszél és a kis vízmélység miatt néha összegabalyodott.

Többször rápróbáltam az etetés széleire, hátha ott álldogál valami nagyobb kárász vagy ponty. Ez be is jött egy 1,78 kg-os ponty formájában. Sajnos csak egyszer. A harmadik órában kevés ráetetést kívánt a horgászat, mert ritkultak a kapások. Ezzel 10 perces "pihenőhöz" jutottam.

Csalinak csontit használtam, amiből a 3 szem bizonyult jónak. Kevesebbnél később volt kapás, többnél sok volt az üres bevágás. Próbáltam gilisztával, kukoricával, hátha nőnek az egyedsúlyok, de nem történt változás, csak 10-12 dkg-os egyedek jöttek.

A rengeteg hal folyamatos koncentrációt és igazi melós pecát igényelt. A végeredmény: 8,4 kg hal (1 db ponty, és kb. 60 db kárász)

Igen jól éreztem magam ezen a versenyen. A jövő évben is biztosan elindulok, hiszen ha nőnek a halak, számolni lehet akár 10 kg feletti fogásokra is egy három órás versenyen.

 

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép