kedvenc kezdőlap oldal küldése

Itt vehetsz fenntartható halászatból származó halat

2015. augusztus 05. (Lugosi Bea)

A túlhalászás a világtengereken zajló halászat által okozott egyik legsúlyosabb probléma. Szétnéztünk a szupermarketekben, hogy tudatos vásárlóként milyen választási lehetőségünk van. Sok boltban található MSC minősítésű termék. Válasszuk inkább ezeket!A hazai boltokban kapható halászati termékeken kétféle minősítő jelzéssel is találkozhatunk: Delfinbarát és MSC.

A Delfinbarát címkével csak tonhalakból készült termékeket lehet jelölni, ugyanakkor a címkével az a gond, hogy sajnos több „delfinbarát” címke is jelen van a piacon, mert több nagyvállalat saját tanúsítási rendszert vezetett be, melyek átláthatósága, ellenőrizhetősége, biztonsága elmarad az USA szövetségi címkéjétől. Továbbá természetvédő szervezetek részéről több kritika is érte ezt a minősítést, mivel csak a delfinvédelemre korlátozódik.

Piaci körképünkben csak az MSC minősítésű termékeket kerestük a boltokban.Az ökológiai hatások mérséklése érdekében a Marine Stewardship Council (MSC) a helyi ökoszisztéma rendszerét, szaporodóképességét és sokszínűségét meg őrző halászati eljárásokat vár el nem csupán a halászott fajra, hanem a halászati terület többi élőlényére.

Ismered a Termékcímke adatbázisunkat? Itt számos termékcímkéről olvashatsz, hogy melyiket érdemes keresni és melyiket nem.

A védjegyet a beszállítói lánc tagjai, éttermek, halsütödék is használhatják, amennyiben MSC terméket árulnak, forgalmaznak és részt vesznek a minősítési rendszerben. A minősítést az MSC által meghatározott elvek alaján független, nemzetközi akkreditációs intézmények végzik.

Ha halkonzervet vagy fagyasztott halat veszel, válaszd a lenti logóval ellátott termékeket!

konzerv: SYWAN heringfilé (Tesco, CBA)

konzerv: NIXE hering filé (csak a paradicsomos!) (LIDL)

mélyhűtött hal: FROSTA halrudak, halfilé (Tesco, CBA, G-Roby, InterSpar)

mélyhűtött hal: IGLO halfilé (Tesco, CBA, InterSpar)

mélyhűtött hal: COSTA lepényhal (CBA)

mélyhűttött hal: ALMARE panírozott, fűszerezett hal, lazac (ALDI)

mélyhűtött hal: OCEAN SEA lazac filé (LIDL)

mélyhűtött hal: ATLANTIC alaszkai tőkehalfilé (LIDL)

Ha ismersz még olyan boltot, ahol lehet MSC jelzésű fenntartható halászati terméket venni, kérjük írd meg nekünk a termék és a bolt nevét a szerk@tudatosvasarlo.hu címre.

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép