kedvenc kezdőlap oldal küldése

Herpesszel irtják a pontyokat Ausztráliában.

2016. május 04.,szerda 10:01 - Szemlézte: Dr. Taybani Ágnes

A kormány 11 millió ausztrál dollárt (2,2 milliárd forint) áldoz a költségvetésből az ország legpusztítóbb édesvízi kártevőinek megfertőzésére.

A szakemberek a délkelet-ausztráliai Murray-Darling medence természetes vizeiben, 2018 vége felé akarják szabadjára engedni a vírus pontyspecifikus változatát. Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) hét éven át tesztelte a vírust az országban őshonos halfajokon és a Murray-, valamint a Darling-folyó mentén élő állatokon és megállapította, hogy az teljes biztonsággal bevethető a területen.

A pontyok veséjét, máját és kopoltyúját megtámadó herpeszvírus, a CyHV-3 általában 24 órán belül végez az áldozatával és hét napra van szüksége, hogy szemmel látható változást idézzen elő a bevetése helyszínén. Japán tavakban két hét alatt eltűnt az európai pontyok 70 százaléka. Kedvező hőmérséklet mellett 100 százalékos a hatásfoka.

„A ponty a természetes vizeink egyik utálatos kártevője, amely a Murray-Darling medence halállományának 80 százalékát teszi ki" - mondta Christopher Pyne, az innovációs tárca vezetője.

A meleg és alacsony oxigéntartalmú vizekben is gyorsan szaporodó pontyok évi 500 millió ausztrál dollár kárt okoznak a gazdaságban. Az Ausztráliában a 19. század közepén meghonosodott pontyok azért jelentenek fenyegetést más fajokra nézve, mert felkavarják a vizet, eróziót okoznak és elorozzák a táplálékot az őshonos halak elől. Egyes térségekben a hajózható vízi utak teljesen zavarossá váltak a pontyok miatt, melyek elpusztították a vízinövényeket és elűzték az őshonos halak 90 százalékát, írja az MTI.

(index)

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép