kedvenc kezdőlap oldal küldése

Hány hosszú hétvége lesz idén? Mikor jönnek a munkaszüneti napok?

2014. január 6., hétfő 5:37

Elő a naptárral! Itt az ideje, hogy beírjuk, megjegyezzük, mikor jönnek a hosszú hétvégék, iskolai-és munkaszünetek 2014-ben. Érdemes minél hamarabb jelezni munkáltatónknak, mikor megyünk szabadságra: ezzel a kollégákat is beelőzhetjük, és a család is jobban tud tervezni. A Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

2013-ban nem panaszkodhattunk: több hosszú hétvégénk volt, ráadásul a karácsony is majd' egy hetesre sikeredett (a legtöbb dolgozó számára). 2014-ben már nem alakul ennyire optimálisan a helyzet: három munkanapot helyeznek át, így három hosszú hétvége jöhet, amit az ünnepek további kettővel egészítenek majd ki. Idén május 1-jéhez, október 23-hoz és december 24-hez kapcsolódóan -, az ünnepek körüli szabadnapokat az eddigi gyakorlatnak megfelelően szombaton kell ledolgozni.A 2014. évi munkaszüneti napok körüli - a naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó - munkarend a következő:

2014. május 10., szombat munkanap
2014. május 2., péntek pihenőnap

2014. október 18., szombat munkanap
2014. október 24., péntek pihenőnap

2014. december 13., szombat munkanap
2014. december 24., szerda pihenőnap

Május 2., október 24. (mindkettő pénteki nap) és december 24. szerda pihenőnap lesz. Ez egészül ki a húsvét- és a pünkösdhétfővel, így összesen öt hosszú hétvégével tervezhetnek 2014-ben a munkavállalók. A pihenőnapokat szombatonként - május 10-én, október 18-án és december 13-án - kell ledolgozni.

Mikor jönnek az iskolai szünetek?

Az iskolákban a tavaszi szünet április 17-től április 22-ig tart. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap április 16., szerda, a szünet utáni első tanítási nap április 23., szerda. Az utolsó tanítási nap június 13-a, péntek. A 2014/15-ös tanév várhatóan szeptember elsején, hétfőn kezdődik.

Változott a szabadság kiadásának szabályozása

A parlament még nyáron módosította a Munka törvénykönyvét, a kötetlen munkarendre és a szabadság kiadására vonatkozó új szabályok január elsejével léptek hatályba.

Eddig akkor számított kötetlennek a munkarend, ha a munkáltató, heti átlagban, legalább a napi munkaidő fele beosztásának jogát - a munkakör sajátos jellegére, a munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel - a munkavállaló számára írásban átengedte. Ez az előírás úgy módosult, hogy a kötetlen jelleg a teljes munkaidőre vonatkozik, de a munkarend kötetlen jellegét nem érinti, ha a munkavállaló a munkaköri feladatainak egy részét - éppen azok sajátos jellege miatt - csak egy meghatározott időpontban, vagy pedig időszakban teljesítheti.

A szabadság "átvitelének" szabálya lényegesen leegyszerűsödött. A munkaadó a tárgyévben esedékes szabadságból a munkavállaló életkora alapján járó pótszabadságot írásos megállapodás alapján a következő év végéig is kiadhatja.

Mostanáig a 20 nap alapszabadság és az életkor szerinti pótszabadság egyharmadát adhatta ki a munkaadó az esedékesség évét követő év végéig, de erről meg kellett állapodnia a munkavállalóval.

A közalkalmazotti törvény azzal egészült ki az év első napjától, hogy a munkáltató a fizetési fokozat, továbbá a vezetői megbízás alapján járó pótszabadságot adhatja ki a következő év végéig. Az erről való írásbeli megállapodás itt is kötelező.

penzcentrum.hu

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép