kedvenc kezdőlap oldal küldése

Horgászat a tavon

 

A tóban túlnyomórészt ponty, harcsa, süllő, csuka és kárász található. A régebbi halasításoknak köszönhetően igen jelentős az amurállomány is. Nem ritkán 10 kiló feletti példányok is horogra kerülnek jelentős horgászélménnyel gazdagítva horgászainkat.

 

Sok esetben lehet látni a tóban 20 kg feletti kapitális méretű harcsák nyomait, melynek terítékre kerülése estén éves jegyet biztosít az üzemeltető. Időszakosan jelentős méretű és mennyíségű ezüstkárászok kerülnek horogra (az ezüstkárászra nem vonatkozik a helyi horgászrendben az egyéb halakra vonatkozó korlátozás, rá az OHR vonatkozik).

 

A tavon a pontytelepítés rendszeres, csak fogható ill. nagyobb méretű példányok kerülnek betelepítésre. A keszeg és süllő telepítése az őszi időszakban történik.

 

A telepítéseket követően, 3 napig helyi horgászati tilalom van, de csak a telepítések helyén.

 

Az országos fogási tilalmak alól általában felmentést kap a tó a kijelölt halászati hatóságtól, így esetlegesen a balatoni általános tilalom és az azt követő pontytilalom alatt is lehetősége van a horgásztársaknak a Balatonközvetlen szomszédságában is pontyokat zsákmányolni a vasárnapi halászléhez.

 

A tavon horgászni a helyi Horgászrend szerint szabad.

 

A tó partján a náddal benőtt helyek kivételesen jó fogást biztosítanak. Már-már emlékeztetve a horgászokat a régi híres nádipontyozásra. Az élmény leírhatatlan, amikor a fél méteres vízben az úszó felfekszik és elindul a sűrű nádas felé. A bevágás után fenomenális érzés és nem mellékesen gyönyörű látvány is a kis vízben védekező, több kilós ponty fárasztása. A nádas védelmében a nádban lévő nyiladékokban tilos horgászni, csak a nádas előtt.

 

A tó átlagmélysége 1,5 méter, maximális mélység 3,5 méter. A mélyebb rész a tó nyugati-déli részénél, a fűzfáktól a déli part középső nádasig található. A tó keleti-déli részein a vízmélység a parttól100-150 méterre éri el a 1,5-2,5 méteres mélységet. A tó déli és délkeleti részén sűrűn előfordulnak akadók (nagyobb sziklák, régi nádtorzsák) ezért az egy horog használata javasolt. Ezen természetes akadók környékén viszont mindig van kapás.

 

Legtöbben a csónakból történő horgászatot vagy a fenekezést kedvelik a viszonylagosan távoli dobások miatt. A csalikat az időjárásnak megfelelően kell megválasztani a siker érdekében.

 

Mindannyian tudjuk, hogy a horgászat eredményessége nem csak a horgász felkészültségétől, a helyes szereléstől, vagy a csali megválasztásától függ, hanem az időjárási viszonyok is jelentősen befolyásolják a halak táplálkozását és vegetációs ciklusukat és helyváltoztatásukat is. Ezért az eredményesebb horgászhely kiválasztásához kérje munkatársaink segítségét, akik készséggel megosszák önnel saját tapasztalataikat is.

Tekintse meg az utóbbi napok fogásainak részleteit »
(horgászhelyekre lebontva)

 

Az utóbbi években jelentős számú bojlis horgász is érkezik a tóra, akik kapitális pontyok kifogásával bosszantják a kezdő horgászokat.

 

A Tihanyi Belső-tó a XX. század 60-as évei óta Magyarország egyik legjelentősebb horgászparadicsoma. A tavon kizárólag horgászat folytatható. A Belső-tó horgászati hasznosítója a Tihanyi Belső-tó KHT.

A tavon kizárólag vendég horgászat folyik, az engedély megváltásának feltételei megegyeznek az általános szabályokkal (magyar állampolgárnak érvényes állami horgászjegy, horgászegyesületi tagság; külföldi állampolgárnak állami jegy a tihanyi horgászboltban váltható).

 

A területi engedélyek megvásárolhatóak a KHT jegyirodájában (Tihany, Major u. 67. szám alatt), ahol etetőanyagok és kiegészítő horgászfelszerelés is vásárolhatók.

 

Területi engedélyek fajtái: felnőtt, ifjusági és gyerek napi, vagy speciális esetben éjszakai.

2009-től egy speciális gyerekkedvezményt vezetünk be, mely szerint 1 db  felnőtt napijegy mellé 1 db gyermek napijegyet adunk ingyenesen!

 

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép