kedvenc kezdőlap oldal küldése

Tihany - Szenzációs bejelentés a Kogart-ház látványos kiállításán - 2015.03.29.

2015. március 29., vasárnap 16:12

Egy igazán a nagyközönségnek szóló kiállítás nyílt a hétvégén a tihanyi Kogart Galériában. A hazai romantika fontos festményeiből állítottak össze egy látványos anyagot Hazádnak rendületlenül... címmel. A kiállítás megnyitót egyben egy rendkívüli bejelentésre is felhasználták: mostantól a diákok ingyenesen látogathatják a galériát. A bejelentésről bővebben a képek után.

Az érdeklődőket elsőként Fertőszögi Péter művészettörténész, a Kovács Gábor Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a szombati megnyitón. Mint mondta. lassan két éve, hogy a tihanyi galéria megnyitotta kapuit. Már az indulásnál feltett szándékuk volt, hogy a Kogart-ház a régió egyik kulturális központjává váljon. Ezért tudatosan döntöttek arról is, hogy egy olyan anyaggal nyitják az idei szezont, amit a várható közönségsikere miatt máshol inkább a főszezonban állítanának ki. Ők ezt a vonzerőt a tihanyi szezon kiterjesztésére szeretnék felhasználni, hogy minél hosszabb ideig tartson az az időszak az évben, amikor érdemes Tihanyba látogatni - fogalmazott.

Dallos Krisztina (balról), Tóth József, Fertőszögi Péter és Bakó Zsuzsanna a megnyitónDallos Krisztina (balról), Tóth József, Fertőszögi Péter és Bakó Zsuzsanna a megnyitón

Egy közismert kép a kiállításról: Orlay-Petrics Soma: Petőfi Debrecenben  és a kép nézőiEgy közismert kép a kiállításról: Orlay-Petrics Soma: Petőfi Debrecenben és a kép nézői

Rövid köszöntőt mondott dr. Tóth József, a Tihany Fejlesztéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Kőolaj Világtanács elnöke, Szingapúr magyarországi tiszteletbeli főkonzulja is. Ahogy elmondta, nincs közvetlen közük a mostani kiállításhoz, a galéria létrejöttéhez is legfeljebb annyi, hogy a Tihanyért Alapítvány létrehozói között ott van Kovács Gábor műgyűjtő, galériatulajdonos is. És persze mindez része annak a nagy közös munkának, aminek eredményeként a település tavaly elnyerte az európai falumegújítási díjat. Ugyanilyen folytatást szeretnének, amihez szerinte továbbra is széles együttműködésre van szükség a helyi lakosok és a hozzá hasonlóan Tihanyt második otthonuknak érző emberek között.

A kiállítást dr. Bakó Zsuzsanna művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria nyugalmazott főosztály-vezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.
Szerinte annak, aki a 19. századdal komolyabban foglalkozni akar, számolni kell a romantikával, meg kell ismerkednie vele, meg kell szeretnie, ha tetszik, ha nem, mert a 19. századi romantika olyan szorosan tartozik össze, mint a test és a lélek. A romantikának külön helye van az irodalmi világban, legerősebb hatást a zene által tette az emberekre, de a leglátványosabban a festészetben érvényesült - indította a villám előadását. A romantika valójában egy kétségbeesett tiltakozás volt a formálódó kapitalizmus rideg, számító érzéketlen és embertelen világával szemben. A romantikus festők éltek a művészi szabadság ajándékával, elfordultak minden intellektuális fegyelemtől és az önkifejezésre helyezték a hangsúlyt. Képeiken ellentétes hatású érzelmeket láthatunk, a romantikus festők mindehhez nagyon hatásos eszközöket találtak.

Barabás Miklós: Vásárra induló román családBarabás Miklós: Vásárra induló román család

Székely Bertalan: Egri nőkSzékely Bertalan: Egri nők

Látogatók az egyik Benczúr-kép előttLátogatók az egyik Benczúr-kép előtt

A romantika festészetét tárgyalva beszélt az úgymond "nemzeti sajátosságokról" is. Míg a franciáknál inkább a szenvedélyek tobzódása, a németeknél a nosztalgia, a befelé fordulás, egy filozofikus, érzelmes világ megteremtése volt a jellemző. A magyar romantikus festészet a némethez áll közelebb, inkább melankolikus, a művek többségén jól nyomon követhető a német romantika alapérzése, a visszavágyódás, elvágyódás. A művészettörténész részletesen szólt a magyar romantika tájábrázolásáról, a festészet és az irodalom összekapcsolódásáról és a történelmi témájú képekről. De ezekről inkább már beszéljenek a képek. Itt néhány kicsiben és közel negyven mű a galériában.

Kisfaludy Károly: Vihar a tengerenKisfaludy Károly: Vihar a tengeren

Ligeti Antal: A Balaton SzigligetnélLigeti Antal: A Balaton Szigligetnél

Lotz Károly: Lóitatás a pusztánLotz Károly: Lóitatás a pusztán

Markó Ferenc: Déli pihenő - NyárMarkó Ferenc: Déli pihenő - Nyár

Markó Ferenc: Vihar előttMarkó Ferenc: Vihar előtt

Id. Markó Károly: Asszonyok a kútnálId. Markó Károly: Asszonyok a kútnál

Sterio Károly: Pihenő a gémeskútnál a pusztánSterio Károly: Pihenő a gémeskútnál a pusztán

A megnyitó végén ismét Fertőszögi Péter lépett a mikrofonhoz. Arról beszélt, hogy minden korosztályt, helyből vagy távolról érkezőket egyaránt örömmel várnak a galériában, de ezzel a kiállítással külön is megcélozzák az iskolásokat. Szerinte a nemzeti művészetünk, az egész magyar művészettörténet szempontjából a romantikában lehetnek azok a gyökerek, amiből a mai napig táplálkozhat a magyar művészet és a magyar kultúra. Ezért az anyaggal be szeretnék mutatni azokat a kezdeteket, amiből a 19. század közepére virágba borult a magyar kultúra. A választást az is motiválta, hogy ez az a stílusperiódus, amivel talán a legegyszerűbb idevonzani a gyerekeket, fiatalokat, de másokat is, mert a történelmi képek, a tájképek, a különböző sztorival rendelkező alkotások mellett számtalan olyan háttér információval gazdagodhatnak, ami továbbszélesíti a látókörüket - mondta a művészettörténész.
Fertőszögi Péter ezt követően bejelentette, hogy a Kogart Tihany és a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány a fentiekre alapozva úgy döntött, a tihanyi kiállítóházat a jövőben tudatosan be akarják kapcsolni az ifjúság művészeti nevelésébe, ezért a diákok mostantól ingyenesen látogatják az intézmény kiállításait.

- Jöjjenek, lássanak magas szintű kiállításokat. Kérjük a pedagógusokat, szülőket, hogy hozzák ide őket, mert ezek a kiállítások számukra is készülnek, róluk is szólnak - fogalmazott a kuratóriumi elnök.

Az ingyenes belépési lehetőség minden diákigazolvánnyal rendelkező gyerekre, fiatalra érvényes, függetlenül attól, hogy csoportosan vagy egyénileg keresi fel az intézményt.

A Kogart Tihany Galéria a falu főutcájánA Kogart Tihany Galéria a falu főutcáján

A romantikát bemutató kiállítás június 28-ig látható a Kossuth Lajos utca 10. számú házban - a polgármesteri hivatal szomszédságában - található Kogart Tihany Galériában. Ugyanitt állandó kiállításon mutatják be a 20. század egyik legnagyobb magyar szobrászának, a nyarakat 1943-tól 1990-es haláláig Tihanyban töltő Borsos Miklós művészetét is.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép