kedvenc kezdőlap oldal küldése

Kommandó vigyázza a jövőben, hogy mindig megfelelő halat kapjunk

2015. szeptember 18.

Mostantól nem csak a víz mellett, még a balatoni halfesztiválok sörasztalainál is lecsaphatnak a halőrök, ha megtudják, hogy valahol mázsa számra szolgálják fel például az Ukrajnából feketén ide úsztatott pisztrángokat.

Az ilyen akciókra az ad lehetőséget, hogy augusztus óta aktívan működik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 10 fős állami halászati őri szolgálata. Az országos illetékességgel bíró speciális egység tagjai nemcsak vízparton, hanem vendéglátóhelyeken és kereskedelmi egységekben is vizsgálhatják a halak, haltermékek eredetét - tudtuk meg a NÉBIH sajtószolgálatától.A halkommandó szakirányú felsőfokú végzettségű, rendészeti és halászati őri vizsgával rendelkező szakemberekből áll. A halászati őrök az ország teljes területén ellenőrizhetnek és - a halászati őrök jogosítványain túl - megilleti őket a halgazdálkodási felügyelők hatáskörei is. Ezáltal nem csak a halgazdálkodási vízparton járhatnak el, hanem a halak, illetve adott haltételek származását a teljes élelmiszerláncon - "víztől az asztalig" - nyomonkövethetik.

Az elmúlt négy hónapban 81 halboltban, valamint halból készült ételeket árusító vendéglátóhelyen tartottak ellenőrzést a szakemberek. Az ellenőrzött létesítményeknél 35 esetben találtak szabálytalanságot és több alkalommal kellett halat, illetve haltermékeket megsemmisíttetni mintegy 50 kg mennyiségben.A halkommandó több alkalommal közös szolgálatot látott el a Dunai- és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságokkal. Baranya és Tolna megyékben a területi halgazdálkodási felügyelőkkel, a rendőr és a természetvédelmi hatósággal közösen szervezett akciókban vettek részt. Heves, Nógrád és Pest megyékben pedig a "horgásztavak" ellenőrzésére került sor. Az akciók eredményeként 38 eljárás indult a NÉBIH-nél, melyek jelenleg is folyamatban vannak - tudtuk meg a NÉBIH sajtószolgálatától.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép