kedvenc kezdőlap oldal küldése

Hatalmas hiba a balatoni halászat leállítása

2015. március 24., kedd 10:38
KARDOS GÁBOR, A BALATONI KÖR ELNÖKEKARDOS GÁBOR, A BALATONI KÖR ELNÖKE

A legújabb „halgazdálkodási” törvénytervezet gyakorlatilag betiltaná a halászatot. A Balatonnál már második éve tapasztaljuk, milyen katasztrofális következményekkel jár a halászat leállítása. Ideje lenne megérteni, amíg nem késő, hogy

1. A modern édesvízi halászat (a horgászattal ellentétben!) halgazdálkodást és nem lehalászást jelent.

2. A piac egyenletes és minőségi ellátása friss hallal CSAK halászattal oldható meg, mióta világ a világ.

3. Legális halászat nélkül végképp csak az orvhalászoktól lehet majd friss halat venni vízpartjainkon, úgyhogy finoman szólva nem oldja meg az egyik fő problémát, sőt.

4. A halászat (aminek hagyományosan részét képezi a horgászat) kulturális örökség is, amit nem kéne úgy szétverni, mint az ISIS a szobrokat iraki múzeumokban, mert utána alkalmasint sose lehetne majd feltámasztani azt a tudást, ami egy generáció alatt simán eltűnhet. Egy halász sokkal, összehasonlíthatatlanul jobban ismeri a halak életét, szaporodását a halgazdálkodást, mint bármilyen horgász, aki hozzá képest általában amatőr, műkedvelő és többnyire – mint a halászat mai horgászati kezelése ékesen mutatja – dilettáns.

Kulturálisan és technikailag is eredendően pont fordítva van: nem a halászat van alárendelve a horgászatnak, hanem utóbbi az előbbi része, illetve a halászat keretében folytatott halgazdálkodás (tervezett telepítések stb.) teszi érdemben lehetővé a horgászatot természetes vizeinkben.

Miből lesz így balatoni halleves?

A Balatoni Kör tagjai az utóbbi években nem keveset dolgoztak azon, hogy jelentős mértékben javuljon a balatoni gasztronómia és vendéglátás megítélése, aminek nyilván kulcseleme a friss balatoni halból készített ételek népszerűsítése. Ennek érdekében Borbás Marcsi Gasztroangyal című műsorában elindítottunk egy országos felhívást, hogy találjuk ki közösen a balatoni hallevest, lehetőleg fűszerpaprika nélkül, fehér alaplével, amihez különösen ajánljuk a balatoni fehérborokat. Jelenleg a régiós sajtóban is sikerrel folytatódik ez az akciónk. Receptek tucatjait küldik be az egész országból.

Remélem, senki se gondolja komolyan, hogy a balatoni hallevest hosszabb távon se készíthetnénk el legálisan beszerezhető, friss és jó minőségű balatoni halból!

Minden lehető fórumon üdvözöltük, hogy a Földművelésügyi Minisztérium 2014. július elején kinevezett egy „halgazdálkodás fejlesztéséért felelős miniszteri biztost”, akitől azóta is az abszurd helyzet megoldását, illetve legalább az ehhez szükséges szakmai egyeztetés lefolytatását vártuk.

Hatalmas hiba a balatoni halászat leállításaFotó: Mohai Balázs

Mivel erre nem került sor, azzal a kéréssel fordulunk a Balatoni Szövetség elnökéhez, hogy lehetőleg jóval a nyári szezon előtt, április végéig tartsuk meg a máig elmaradt szakmai egyeztetést minden érintett fél meghívásával: a miniszteri biztoson és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetőin kívül a Balaton Fejlesztési Tanács, az önkormányzatokat képviselő Balatoni Szövetség, a Balatoni Horgászegyesületek Szövetsége, a Magyar Turizmus Zrt., illetve a Balatoni Turizmus Szövetség és a balatoni gasztronómiát képviselő Balatoni Kör illetékeseinek bevonásával. Enélkül értelmetlennek és szakmailag komolytalannak tartunk mindenfajta üzengetést a sajtóban.

Sok pénzről van szó

A halászati jogokat hagyományosan a tóparti önkormányzatok gyakorolták. Ezúton is kérjük a szakminisztériumot, hogy akár ezen az egyeztető fórumon, akár más formában tájékoztassa mindezeket az érintett feleket, hogy mik a tervei a balatoni halászattal a 2014–20-as uniós költségvetési ciklusban, amikor jelentősen növekednek az édesvízi halgazdálkodásra fordítható uniós támogatások. Bízunk benne, hogy a balatoni halászat történelmünkben példátlan leállítása miatt ezektől a támogatásoktól nem esik el legnagyobb nyílt vizünk, a Balaton. Közpénzekről és uniós támogatásokról van szó, így az ezekkel kapcsolatos alapvető információk éppúgy nyilvános, közérdekű adatok, ahogyan a halászattal kapcsolatos ágazati stratégia, és annak balatoni halászatra vonatkozó fő tervei sem lehetnek titkosak az adófizetők és az érintett felek számára.

Javasoljuk, hogy minden partner főként arról nyilatkozzon, amiben kompetens. A látványhalászat turisztikai attrakciójáról például lehetőleg ne halászati szakemberek vagy horgászok nyilatkozzanak, ahogy a halgasztronómiával kapcsolatos igényekről sem, mert ezekről inkább turisztikai szakembereket és a gasztronómia képviselőit kéne megkérdezni. A Balaton helyzete nyilván nem összehasonlítható a szomszédos országok kisebb tavaival, viszont fő európai konkurenseinél, a dalmát tengerparton és mondjuk a Garda-tónál a vendégek megkapják a látványhalászatot és a friss helyi halakat is, ami tagadhatatlan versenyhátrányt jelent a Balaton számára.

Ezen túlmenően a halászat régiónk kultúrájának is legősibb, arculatilag meghatározó eleme, amit pusztán hagyományőrzésből is fontos folytatni. Ha egyes halászati szakértők nem rendelkeznek olyan koncepcióval, mely alapján gazdaságosan lehetne működtetni a balatoni halászatot, akkor nyilván olyanokra kell bízni, akik képesek erre. Miért ne lehetne például egy tendert kiírni a balatoni halászat gazdaságos működtetésére? Győzzön tisztességes, nyílt versenyben a szakmailag legjobb koncepció.

Vajon mi akadálya lehet ennek?

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép