kedvenc kezdőlap oldal küldése

Aki megkóstolja, csak ennyit mond: mennyei!

 

Megosztok Önökkel egy több évtizedes családi receptet. Nálunk az ünnepek egyik elmaradhatatlan szereplője. Eredetileg szentpéterhalból készül, de az nem könnyen beszerezhető, ezért már többféle harcsafilével kipróbáltam - a siker teljes és osztatlan volt minden esetben. Én azért is szeretem készíteni, mert nemcsak nagyon finom, hanem könnyen és gyorsan elkészíthető. Senkit ne tévesszen meg: karakteresnek mondott öszetevőkből áll ugyan a töltelék, azonban végül olyan ízharmóniát képeznek, amelyben egyik alkotóelem sem harsogja túl a másikat.

 

Hozzávalók:

- 80 dkg - négy nagy szelet - hal [például Pangasius (cápaharcsa) vagy afrikaiharcsa-filé]
- 2 ek citromlé +1 ek szójaszósz
- 8 vékony baconszelet

A töltelékhez az alábbi alkotórészeket keverjük össze:
- 1 kis fej hagyma apró kockákra vágva
- 1 csokor kapor, apróra vágva
- 2 ek kapribogyó
- 1 teáskanál zöldbors (kicsit megtörve)
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál reszelt torma

A mártáshoz:
- 1 ek vaj
- 1 ek olaj
- 1 dl fehérbor
- Fél szál póréhagyma vékonyan felszelve
- 1,5 dl tejszínbe keverve 1 tojássárgája

 

Elkészítése:

A halszeleteket kettévágjuk, a citromlé-szójaszósz keverékkel bekenjük.
Minden halszeletet egy baconszeletre fektetünk.
A halszeleteket megkenjük a töltelékkel.
Feltekerjük, fogpiszkálóval megtűzzük a tekercseket.
Forró olajban-vajban kb. 5 percig sütjük, majd felöntjük a borral, belekeverjük a póréhagymát, megsózzuk és 15 percig lefedve pároljuk.
Mélyebb tálra tesszük a halszeleteket, a visszamaradt szaftot felforraljuk, a tejszínes keveréket beleöntjük, azzal is összeforraljuk, majd a halra öntjük.

Köretjavaslat: párolt jázminrizs.

 

Jó étvágyat, szép ünnepet!

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép