kedvenc kezdőlap oldal küldése

Oregánós-bazsalikomos kárászfilé krumpliágyon

 

Kárászfilé krumpliágyonA kárász a közhiedelemmel ellentétben rendkívül finom hal, és egyáltalán nem szálkásabb, mint a közkedveltebb ponty.

 

A nagyobb, 1,0-1,5 kilogrammos példányokat már érdemes lefilézni, így kiváló alapanyagot kaphatunk különböző halsültekhez. Most a krumpliágyra fektetett, bazsalikomos-oregánós kárászváltozatot mutatjuk be.

 

A nagy kárászokat a szokásos módon megtisztítjuk, nyúzzuk, majd a gerincről kétoldalt a filéket éles késsel lefejtjük. Ezután a halakat sózzuk, borsozzuk, majd mindkét felüket oregánóval és bazsalikommal is megszórjuk, és a filéket kevés olajjal leöntve 30-60 percig állni hagyjuk. Ezután kevés olajat tepsibe teszünk, belerakjuk a halfiléket, rájuk öntjük a páclevet, és a halakat 30-40 percig kis lángon sütőben megsütjük. Közben fehérborral locsolgatjuk.

 

Amíg a hal sül, a burgonyát héjában megfőzzük. A kész halakat a tepsiből óvatosan lapátkanállal kiemeljük, félretesszük. A krumplikat a megmaradt szaftba karikázzuk és egymás mellé szorosan fektetjük, majd vegetával, borssal, oregánóval és bazsalikommal is megszórjuk. Ezt követően a halfiléket óvatosan a krumpliágyra fektetjük. Tejfölben füstölt vagy natúr reszelt sajtot elkeverünk, és az egészet ezzel leöntjük. Az így kapott ételt a sütőben 15-20 perc alatt összesütjük. Ha a szaftot menetközben kevésnek találnánk, további kevés fehérbort is önhetünk alá.

 

Az ételt tepsiben tálaljuk.

 

Hozzávalók (négy személyre)

- 2 darab, 1,1-1,5 kilogrammos kárász
- 1,0-1,5 kilogramm burgonya
- 1,1-1,5 deciliter száraz fehérbor
- 2-4 deciliter tejföl
- 15-20 dekagramm natúr vagy füstölt reszelt sajt
- 1-2 deciliter olaj
- só ízlés szerint
- vegeta ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szárított bazsalikom ízlés szerint
- szárított oregánó ízlés szerint

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép