kedvenc kezdőlap oldal küldése

Összemehetnek a halak az klímaváltozástól

[MTI] (2012. október 1., hétfő 06:27 )

Az általános éghajlatváltozás megváltoztatja az óceánok vizének hőmérsékletét és oxigéntartalmát, és emiatt fennáll az a veszély, hogy kisebbek lesznek a benne élő halak is - olvasható egy vasárnap este publikált tanulmányban.

A halak és a tengerben élő gerinctelenek méretét az energiaszükségletük határozza meg: amikor a környezetük nem képes biztosítani számukra a szükséges energiamennyiséget, a halak nem növekednek tovább. A víz oxigéntartalma ugyanis számukra fontos energiaforrás.

"Állandó kihívás a halak számára, hogy a növekedéshez elegendő oxigénhez jussanak, és minél nagyobb egy hal, annál rosszabb a helyzet" - fejtette ki Daniel Pauly, a kanadai vancouveri Brit-kolumbiai Egyetem Halászati Központjának biológusa. "Az általános éghajlatváltozás következtében várható melegebb és kisebb oxigéntartalmú óceán miatt gondjuk lesz a legnagyobb halaknak a növekedéssel, azaz hamarabb állnak majd le a növésben" - mondta a kutató.

Daniel Pauly és a kollégái megpróbálták modellezni a felmelegedésnek 600 halfajra gyakorolt hatását a szakemberek által a 2001 és 2050 közötti időszakra előrejelzett két lehetséges éghajlatváltozási forgatókönyv szerint. Számításaik szerint az óceánok mélyének átlagos felmelegedése minimális lesz (évente néhány század Celsius-fok), akárcsak az oxigénkoncentráció csökkenése.

A maximális testsúlyra vonatkozó változások viszont meglepően jelentősek – írják a kutatók a Nature Climat Change című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban. Becsléseik szerint a halak maximális átlagos súlya várhatóan 14-24 százalékkal csökken 2001 és 2050 között. Emberre átszámítva ez annyit jelent, mintha egy átlagos, 77 kilogrammos férfi súlya 10-18 kilóval lenne kevesebb.

A kutatás szerint leginkább az Indiai-óceánt érinti a jelenség (24 %), ezt követi az Atlanti-óceán (20 %), illetve a Csendes-óceán (14 %). "A tanulmány rámutat, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése nélkül a vártnál súlyosabbak lesznek a tengeri ökoszisztémákra gyakorolt hatások" - figyelmeztetnek a kutatók, akik szerint más, emberi tevékenységek okozta hatások, így a túlhalászás és a környezetszennyezés is a fokozhatják a jelenséget.

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép