kedvenc kezdőlap oldal küldése

Tihany - Visszaveszik a parti panorámautat a vadkempingező horgászoktól

2015 július 25.

A tihanyiak megelégelték, hogy a Balaton legszebb panorámájú sétaútját nem lehet megfelelően használni, mert egyes, a területet vadkempingként használó horgászok szinte magukénak tekintik a területet.

A horgászás ügye volt az egyik kiemelt téma még azon a közbiztonsági fórumon is, amit a község képviselői a napokban tartottak a balatonfüredi rendőrkapitányság érintett alosztályvezetőjével, a helyi körzeti megbízottal, a polgárőrség vezetőjével és a közterület felügyelet munkatársaival.

Mint Tósoki Imre polgármestertől megtudtuk, különösen nagy gondot okoz, hogy egyes horgászok a part mellett végigfutó sétaúton parkolnak kocsijaikkal, teljesen elfoglalják a pihenőhelyként kialakított rondellákat. Főleg a Somosi-öböl és a vitorláskikötő közötti szakaszon váltott ki nagy felháborodást egyes horgászok nem megfelelő viselkedése. Az önkormányzatnál többen írásban is kifogásolták ezt, a Halász utca és az Alsó-kopaszhegyi út környékén aláírásgyűjtést is indítottak miatta. Ugyanez a helyzet a hajóállomás és a Gödrösi strand között is, csak itt a kisebb gyalogosforgalom miatt kevésbé jött elő eddig a probléma.

Hotel Horgász a félsziget délkeleti sarkánál

- Nem minden horgászról van szó, a többség tudomásul veszi, hogy ez a terület másra is szolgál, igyekeznek nem zavarni a sétálókat, a kocsijaikat az erre kialakított parkolókban helyezik el. Ugyanakkor vannak olyanok, akik sértve érzik magukat, ha szólnak nekik, hogy szeretnének végigmenni a sétaútnak azon a részén is. Sajnos ebből már atrocitások is voltak. Egyes horgászok a sétálókat, babakocsival járókat folyamatosan lekiabálják, és ezt mi nem tartjuk elfogadhatónak - mondta Tósoki Imre.

A közbiztonsági fórumon a rendőrségtől ígéretet kaptak arra, hogy felszámolják az illegális parkolásokat. A motoros rendőrök először csak figyelmeztetik az érintett horgászokat, de ha visszafelé is ugyanott találják az autókat, akkor büntetni fognak.A cikket illusztráló képeket egyetlen út során, 10 percen belül készítettem az érintett szakaszokon, és ide csak mintegy felét tettem fel az összesnek

- A sétautak felújításánál mi direkt parkolókat alakítottunk ki a horgászoknak. Annak semmi akadálya, hogy vészvillogóval megálljanak, amíg a felszerelésüket kipakolják, de azt nem fogadjuk el, hogy felálljanak a fűre, a járdára és forgalmi akadályt képezzenek gyalogosoknak és autósoknak.Elsősorban a horgászok szegik meg a szabályokat, de amint a következő képek is mutatják, a példa ragadós

A polgármester hangsúlyozta, hogy ők nem horgászellenesek, szívesen látják a horgászokat a félsziget területén, ha normálisan viselkednek, ha betartják az együttélési szabályokat.

- Látjuk, hogy egyre több Balaton-parti településen beszűkülnek a lehetőségeik, egyedül a tihanyi az a szabad vízfelület, ahol megmaradtak a lehetőségeik. Mi ezt a jövőben is biztosítani akarjuk, de szabályozott körülmények között.A rendszámok alapján Szegedtől Pécsen, Baján, Budapesten, Veszprémen át az ország minden részéből érkeztek a területfoglaló horgászokHa másképp nem megy, felmerült olyan lehetőség is, hogy önkormányzati rendeletben szabályozva közterület foglalási kötelezettséget írnak elő a horgászplaccok használatához. azt eleve elfogadhatatlannak tartják, hogy valaki több napos horgászáshoz letelepedjen. Külön is kérték a rendőrség segítségét az ilyenek megakadályozására. Ha meglátják, hogy bográcsoznak, lakósátrat állítanak a közterületen, akkor lépjenek fel ellene.

- Nem az a horgászturizmus, hogy egyesek szinte életvitelként rendezkednek be több napra a parton. Mi olyan horgászokat várunk, akik eljönnek hozzánk nyaralni a családjukkal több napra, igénybe veszik a szolgáltatásainkat, és közben többször lemennek horgászni. Lehet ez akár 5-6 óra is, de szó sem lehet a közterületen való éjszakázásról. Nem kérünk azokból a húshorgászokból, akik nem sportként, hanem vélhetően pénzszerzési célból jönnek hozzánk.Minden kéznél van akár egy egész hétre isA cikk elején látható rondella a vízről egy korábbi időpontból

Tósoki Imre elmondta, hogy a tihanyi horgászegyesület tagjai is partnereik az ügyben. Ők is azt szeretnénk, ha normalizálni tudnánk a helyzetet.

- A javaslatukra azon is gondolkodunk, hogyan tudnánk a parthoz csatlakozó, a támfalon kivülre horgászállásokat kialakítani. A feltételek tisztázása érdekében egyeztetést kezdtünk a vízüggyel, a halászati Zrt. vezetőjével. Ha az érintett hatóságok támogatják, megvalósítjuk ezeket.Tósoki Imre szerint új idők jönnek a Balaton legszebb panorámautjának használatában

Amíg erre sor kerül, tudomásul vesszük, hogy a horgászok a rondellákat is használják, de szó sem lehet teljes kisajátításról, életvitelszerű használatról. Tudomásul kell venniük, hogy ezek elsősorban a sétálóknak, pihenőknek vannak - hangsúlyozta a polgármester.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép