kedvenc kezdőlap oldal küldése

Csivavát is neveztek el a horgász Putyinról

2015. február 17., kedd 13:53

Csivavát is neveztek el a horgász Putyinról
BODOLAI LÁSZLÓ

A Putyin, a dzsúdós, Putyin, a sárkányrepülős sportfotók mellett nem szabad megfeledkezni a Putyin, a horgász kalandfotókról sem. Államfőről ennyi horgászfotó sehol a világon nem készült, még Áder Jánosról sem, pedig ő igencsak szeret keszegezni.

Sokan azt hiszik, a horgászat a világ legunalmasabb sportja, ül az ember a parton, süti a nap, nyomja a söröket, és várja, hátha történik valami. A horgászathoz korántsem az erő, a férfiasság képzete társul, hanem sokkal inkább a tunyaságé. Természetesen az előbbi megállapításokon minden magára valamit adó pergető vagy legyezőhorgász felhördül, ugyanis mint minden csoport, a horgászok is több kasztra tagozódnak.

Persze a kasztok közt van némi átjárás, de inkább az a jellemző, hogy a műlegyes horgászok arisztokratikus lenézéssel szemlélik az élő csalit használó, parton üldögélő sporttársakat, a pergető horgászokat már kevésbé, de például egy hardcore műlegyes a világért sem venne a kezébe pergető botot.

Vadászkés a csukához

Putyin jól megragadta, melyik horgászmódszerrel tud villantani: nem az angolszász eredetű, burzsoá legyezéssel, hanem a sokkal férfiasabbnak tűnő pergetéssel (népies magyar elnevezésén villantózással) A pergetéshez nem kell maskarába öltözni, mint a műlegyezésnél (gázlóruha, speciális mellény, haltartó kosárka, felcsatolható halkiemelő mini szák, polárszemüveg és valami trendi kalap), hanem elég felkapni egy katonai gyakorlónadrágot, vadászkéssel – bár fogalmam sincs, miért kell vadászkés a csukafogáshoz –, kell egy erős pergetőbot, és máris lehet fotóztatni Eurázsia legkidolgozottabb félmeztelen horgász férfi felsőtestét.

Csivavát is neveztek el a horgász PutyinrólFotó: Alexey Druzhinin / AFP

Mondjuk nehéz bemérni, melyik célcsoportra próbált hatást gyakorolni ezzel a kép, első pillanatra arra tippelne az ember, hogy Putyin női rajongótáborát próbálták növelni, de mivel 20 év pecázási tapasztalattal a hátam mögött határozottan tudom állítani, hogy horgászattal nem lehet csajozni, lehet, hogy elmérték magukat. Nem fejtegetem tovább, milyen szubkultúrában aratnak leginkább sikert az ilyen felvételek, mindenesetre horgászpályafutásom alatt egyetlenegy félmeztelen pergetőhorgászt nem láttam sehol a világon Putyinon kívül, mondjuk őt is csak képen.

Néha éri be sügérrel

Sokkal decensebbek a Medvegyevvel közös horgászaton készült fotók. Ott Putyin és miniszterelnöke mintha egymáshoz öltöztek volna. Sajnos azt a fotót nem sikerült megtalálnom, ahol Medvegyev fekete öltönyben kényszerül csukázni a félmeztelen főnöke mellett.

Csivavát is neveztek el a horgász PutyinrólFotó: Mikhail Klimentyev / AFP

A horgászfotók tanulsága szerint Putyin csak ragadozóhalra megy, leginkább csukára, esetleg vizára, de néha megelégszik egy apróbb sügérrel is. Ezzel is a horgászat férfias voltát domborítja ki, hiszen a csuka az egyik legkiválóbb sporthal, remekül küzd a horgon, és ha nem vigyázunk, akár az ujjunkat is le tudja harapni.

Értő szemmel nézve Putyin egyébként tényleg tud horgászni: ez látszik azon, ahogy tartja, mozgatja a botot, ahogy bedobásra készül, látszik a megválasztott, összehangolt felszerelésen, a műcsalikon, ezeket a mozdulatokat nem lehet csak úgy beállítani egy jól sikerült kép kedvéért. Ez mindenképp hatalmas előrelépés a baráti szovjet hadsereg által a számos magyar horgászvízen a nyolcvanas évek elején előszeretettel alkalmazott kézigránátos módszernél.

Putyin horgásztudása a népszigeti MÁV Előre Horgászegyesület vezetőjét, Janit is megihlette:

Csivavát is neveztek el a horgász Putyinról

a halőröket segítő csivavát magáról Vlagyimir Putyinról nevezte el.

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép