kedvenc kezdőlap oldal küldése

Rácponty

2015. november 28. 00:08, szombat - Szemlézte: Dr. Tóth Bea

 

Már sok helyütt állnak a karácsonyi vásári házikók, ajándékokat, finomságokat, dekorációkat kínálva. Talán ideje elgondolkodni a karácsonyi menün is.

Magyarországon a hal hagyományosan a szentestei vacsora része, ami az esetek többségében halászlé vagy rántott ponty. Esetleg lehet rácponty is, ami az alábbiak szerint készül.

 

Rácponty

Hozzávalók:
1-1,5 kg tisztított ponty,
100 g füstölt szalonna,
1 kg burgonya,
0,5 kg paradicsom,
0,5 kg paprika,
0,5 kg hagyma,
500 ml 20-30%-os tejföl,
200 ml 20%-os tejszín,
2 ek. olívaolaj,
1 kk. vaj,
tengeri só,
frissen őrölt színes bors

 

Elkészítés:

A halat megmossuk és papírtörlővel megszárítjuk. Egy éles késsel sűrűn irdaljuk be, sózzuk és borsozzuk meg kívül-belül. A vágásokba helyezzünk szalonnacsíkokat.
A megtisztított burgonyát karikázzuk fel és főzzük félkészre (vagy főzzük meg héjában, hámozzuk meg és vágjuk karikára.)
A paradicsomot vágjuk cikkekre, a koktélparadicsomot félbe, a paprikát és a hagymát félkarikára, sózzuk, borsozzuk, és az olajon süssük roppanósra.

Ezután rakjuk a burgonyakarikákat egy sütőtálba, locsoljuk meg a tejszínnel összekevert tejföllel (a tejszín a tejföl folyékonyabbá tételére szükséges), halmozzuk rá a zöldséget, és keverjük össze.
Erre a „zöldségágyra” helyezzük a halat, melyre szintén kanalazhatunk a tejszínes tejfölből.
Süssük a halat 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 percet, vagy addig, amíg a hal bőre ropogós nem lesz.

(relaxotour)

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép