kedvenc kezdőlap oldal küldése

Lazac sáfránymártással

2014. december 21. 12:24, vasárnap - Szemlézte: Dr. Tóth Bea

 

A lazac könnyen és gyorsan elkészíthető, egy különleges mártással ünnepi köntösbe bújik.

 

Hozzávalók: (4-6 adag)

A párolt zöldséghez:
- 15 dkg sárgarépa
- 15 dkg hagyma
- 15 dkg mángold vagy spenót
- 15 dkg cékla
- 1 ek. só
- olívaolaj

- A lazachoz:
- 8 db lazactörzsfilé
- 1 db citrom
- 2 ek. olívaolaj
- őrölt bors
- só

- A sáfránymártáshoz:
- 1 fej hagyma (kicsi)
- 1 tk. vaj
- 1 dl száraz Martini
- 1,5 dl tej
- 2,5 dl főzőtejszín
- 1 tk. liszt
- só
- 1 db citrom leve
- őrölt bors
- 1 tasak paella fűszerkeverék

 

Lazac sáfránymártással

 

Elkészítése:

A zöldségeket megpucoljuk. A hagymát, a céklát és a sárgarépát a „v” gyalun legyaluljuk. A spenótot vagy mángoldot felaprítjuk. Összekeverjük sóval és kis olívaolajjal. A gőzsütőben 100 fokon 35 percig pároljuk. Ha ilyen készülékünk nincs, egy nagyobb lábasba öntsünk kétujjnyi vizet, helyezzünk bele párolóbetétet, erre tegyük a zöldségeket. Fedjük le az edényt, így pároljuk a zöldségeket 35 percig.

Közben elkészítjük a halat: besózzuk, borsozzuk és a citrom levével, illetve az olívaolajjal meglocsoljuk, egy párolótepsibe tesszük. Amikor a zöldség már 20 perce párolódik, akkor tesszük be a gőzsütőbe a halat is 15 percre. Gőzsütő nélkül ugyanúgy járunk el a lazaccal is, mint azt a zöldségnél leírtuk.

Amíg a hal és a zöldség megpárolódik, összeállítjuk a sáfránymártást. A hagymát nagyon apróra vágjuk, és a vajon megpároljuk, majd felöntjük a Martinivel, és körülbelül öt percig forraljuk. Hozzáöntjük a tejet, fűszerezzük a paella fűszerkeverékkel; a tejszínt és a lisztet simára keverjük, és a hagymához adjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a citromlét, és jól kiforraljuk. Mixerben (vagy botmixerrel) teljesen simára pürésítjük.

A sáfránymártásból a tálalótányérra terítünk, erre halmozzuk a zöldséget, és a tetejére fektetjük a párolt halat.

(laptopkonyha)

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép