kedvenc kezdőlap oldal küldése

Halas szendvics aiolival

2012. december 06. 10:03, csütörtök - Szemlézte: Dr. Tóth Bea

 

Eric Ripert a világ legnevesebb séfjei közé tartozik, az étterem pedig, amelynek konyháját tizenhat éve vezeti, a csúcsgasztronómia egyik fellegvárának számít New York-ban, három csillaggal rendelkezik.
Ezt a halas szendvicsét - pici előkészítéssel - negyedóra alatt elkészíthetjük. Az alapanyagok beszerezhetők itthon is bármelyik szupermarketben, kivéve persze a csíkos sügért - mit nekünk sügér! Helyettesítsük más tengeri hallal!

 

Halas szendvics aiolival

Hozzávalók (6 szendvicshez):

- 1 salottahagyma,

- 1 gerezd fokhagyma,

- 1/2 evőkanálnyi vaj,

- 500 gr csíkos sügér,

- fél csokor petrezselyem,

- 2 evőkanálnyi majonéz,

- 1/2 ek. dijoni mustár,

- 1/4 evőkanál sütőpor,

- 1 felvert tojás,

- 1 teáskanál durva só, kevés őrölt bors, fél citrom leve,

- 1 csésze zsemlemorzsa,

- 1/4 csésze szőlőmagolaj,

- 6 briós/hamburger zsömle,

- 1/3 csésze aioli (majonéz, olívaolaj, pépesített fokhagyma),

- 12 vastag szelet paradicsom,

- 1/2 édeskömény

 

Elkészítése:

Serpenyőben hevítsük a vajat, majd dobjuk bele a hagymát és a fokhagymát, hagyjuk két percig puhulni, majd tegyük félre.
Konyhai robotgépben aprítsuk össze a hal kétharmadát, a maradékot pedig vágjuk késsel kis kockákra, és adjuk a többihez. Tegyük át a halat egy rozsdamentes keverőtálba, öntsük rá a hagymás-fokhagymás mixet, a petrezselymet, majonézt, mustárt, sütőport, tojást, citromlevet, sót, borsot, majd keverjük masszává az egészet.
Formázzunk korongokat a masszából, s tegyük őket hűtőbe fél órára.
Sütés előtt forgassuk meg a halkorongjainkat kenyérmorzsában, közben melegítsük elő a sütőt.
Tegyünk kevés olajat a tepsibe, hevítsük fel, ezután tegyük rá a korongokat. Hagyjuk sülni a halakat három percig, ezután forgassuk meg, és süssük a másik oldalát további négy percig.

Eközben grillezzük vagy süssük meg forró serpenyőben a paradicsomszeleteket.

Vegyük ki a tepsit a sütőből; készítsük elő a zsemléket: kenjük meg mindegyiket aiolival, majd tegyük az egyik szeletre a halkorongot, a tetejét szórjuk meg vékony édesköménycsíkokkal; helyezzük rá a sült paradicsomot, majd a zsemle másik felét.

(foodspotting)

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép