kedvenc kezdőlap oldal küldése

Szüreti ígéret – az idén is bízhatunk a termésben.

2016. szeptember 19., hétfő 10:03

A Be-Jo mazsorettek a tihanyi szüreti menet élén.A Be-Jo mazsorettek a tihanyi szüreti menet élén.

Bármennyire is büszkék vagyunk a technikánkra, a természettel szemben sokszor gyöngének, esendőnek érezzük magunkat. De a természeti katasztrófák, problémák ellenére mindig azt látjuk, hogy végül mégis lesz termés – hangsúlyozta Nyíredy Maurus alperjel a tihanyi szüreti ünnepen az új kenyér és a szőlő megáldásakor.

A biztató szavak rá is fértek a gazdákra, hisz az idén sem volt zavartalan a szőlő fejlődése. Az időjárási gondok közül most különösen a viharok, jégesők okoztak nagy pusztítást egy területeken. Persze a szüreti ünnepen erről inkább csak egymásközt beszélgettek, mert ilyenkor, ha rövid időre is, a szórakozás, a mulatság veszi át a helyet a napi munkától.Így volt ez az idei tihanyi szüreti fesztiválon is, ahol a hosszú idő alatt kiformálódott programban több újdonsággal is találkozhattak a nézők, résztvevők. Az egyik ilyen változás volt, hogy a bencés apátságot vezető Korzenszky Richárd perjel római útja miatt helyettese, Nyíredy Maurus alperjel fogadta a szüreti menetet a templom ajtajában. Új szint vitt a rendezvénybe az is, hogy a pénteki és szombati programba bekapcsolódtak az Európai Falumegújítási díj átadó ünnepségére érkezett külföldi delegációk tagjai is.

A települések többségén megszokottól eltérően Tihanyban a szüreti fesztivál leginkább közönséget vonzó részét, a felvonulást az idén is vasárnap, a záró napon tartották. A menet hagyományosan a Belső-tó mellett gyülekezett, innen indultak a huszárok, csikósok vezetésével a falu utcáinak végigjárására. A huszárok között az idén is ott poroszkált Tósoki Imre polgármester.

Balról a második huszár a község polgármestere, Tósoki Imre.Balról a második huszár a község polgármestere, Tósoki Imre.

A kisbíró az idén is Titz Tibor volt.A kisbíró az idén is Titz Tibor volt.

A zenéről most is elsősorban a Várpalotai Bányász Fúvószenekar tagjai gondoskodott, és eljöttek olyan állandó szereplők is, mint a kőszegi Be-Jó művészeti csoport táncosai, mazsorettjei, tűzzsonglőrei. Őket az idén is több feldíszített lovasfogat és a kényelmesebb felvonulókat szállító kisvonat követte.

A várpalotai fúvósok az egyik Kossuth utcai megállónál.A várpalotai fúvósok az egyik Kossuth utcai megállónál.

A Be-Jó tűzzsonglőrei.A Be-Jó tűzzsonglőrei.

A csikósok is állandó résztvevői a tihanyi felvonulásoknak.A csikósok is állandó résztvevői a tihanyi felvonulásoknak.

A környékbeli fogatosok közül is minden évben sokan bekapcsolódnak a programba.A környékbeli fogatosok közül is minden évben sokan bekapcsolódnak a programba.

Persze a helyiek sem maradhatnak ki.Persze a helyiek sem maradhatnak ki.

A borrendi tagok közül többen kocsin, mások kisvonaton utazták végig a felvonulást.A borrendi tagok közül többen kocsin, mások kisvonaton utazták végig a felvonulást.

A lányok az idén is végigkínálták a nézőket borral – s ha elfogyott a készlet, a boros kocsinál újratöltöttek.A lányok az idén is végigkínálták a nézőket borral – s ha elfogyott a készlet, a boros kocsinál újratöltöttek.

Az apátsági templom előtt több száz fős nézősereg várta a menet érkezését.Az apátsági templom előtt több száz fős nézősereg várta a menet érkezését.

A Tihanyi Asszonykórus és a Borrendek érkezése.A Tihanyi Asszonykórus és a Borrendek érkezése.

A lovasok bevonulása a templom elé.A lovasok bevonulása a templom elé.

A szőlőt és kenyeret Nyíredy Maurus alperjel áldotta meg.A szőlőt és kenyeret Nyíredy Maurus alperjel áldotta meg.

Újdonság volt az idei felvonuláson és programban a tihanyi népzene oktatásban résztvevő gyerekek, pedagógusok és barátaik részvétele, a menetben és a Kossuth utcán, majd a főtéri színpadon adott műsora.

A tihanyi gyerekek és zenészek a főtéri színpadon.A tihanyi gyerekek és zenészek a főtéri színpadon.

A Veszprém Városi Cigányzenekar is a vasárnapi fellépők között volt.A Veszprém Városi Cigányzenekar is a vasárnapi fellépők között volt.

Persze bor is volt bőven – több helyi gazda mellett más borvidékek italait is megkóstolhatták a vendégek.Persze bor is volt bőven – több helyi gazda mellett más borvidékek italait is megkóstolhatták a vendégek.

A borünnepre ráadásként ott volt a kelleme őszeleji idő és a szelfire kívánkozó gyönyörű táj.A borünnepre ráadásként ott volt a kelleme őszeleji idő és a szelfire kívánkozó gyönyörű táj.

A péntek estétől vasárnapig tartó programot az idén is szabadtéri szüreti bál zárta.

(Képek Győrffy Árpád)

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép