kedvenc kezdőlap oldal küldése

Szüreti ünnep mulatsággal és erkölcsi tanulságokkal

2015. szeptember 17.

Látványos felvonulással, érdekes kulturális programokkal, egyházi áldással és finom borokkal zárták a négynapos szüreti fesztivált Tihanyban.

Már a déli órákban teljesen megtelt az ófalu érdeklődőkkel, a később jövők már csak messzebb találtak parkolóhelyet járművüknek. A szüreti menet a Belső-tó partjáról indult. A mintegy másfél órán át tartó vonulással bejárták a falu utcáinak többségét. Az élen hol a Be-Jó Történelmi Táncegyüttes mazsorettjei, tűzzsonglőr boszorkái és tündérei, zászlóforgatói haladtak a Várpalotai Bányász Fúvószenekar kíséretével. Majd a lovas huszárok és betyárok vonultak. A helyi és a vendégségbe érkezett borrendi tagok hintókon és kisvonattal követték a többieket. A menetet a boros kocsi zárta, aminek hordóiból helyi Olaszrizlinggel és Kékfrankossal kínálták a közönséget. A borok mellé a az idén húsz éves Be-Jó tagjai a zenészekkel és Titz Tibor kisbíróval a falu több pontján is műsort adtak.
A Be-Jó a várpalotai fúvósokkal A Be-Jó a várpalotai fúvósokkal

Egy Be-Jó boszorkaEgy Be-Jó boszorka

Titz Tibor, a kisbíróTitz Tibor, a kisbíró

Az első sorban balról Csizik Mihály, a Siklósi Huszárbandérium kapitánya, Tósoki Imre, Tihany polgármestere, a mogyoródi Sándor Huszárbandérium főhadnagya, Székely Tibor, a Magyar Katonai és Huszár Hagyományőrző Szövetség ügyvezető elnöke és Maksa Mátyás, Ecséd polgármestere látható második világháborús huszáröltözetben. Mögöttük a siklósi és a mogyoródi huszárbandériumok tagjai.

Siklósi, félegyházi és tihanyi betyárok, csikósokSiklósi, félegyházi és tihanyi betyárok, csikósokCsak a tálca volt kólás és sörösCsak a tálca volt kólás és sörösA felvonulás végén a menet tagjai felsorakoztak az apátság előtt, ahol a templom ajtajában felállított szőlőharangot, kenyeret, almát Korzenszky Richárd áldotta meg.

- Felelősei vagyunk mindannyian ennek a világnak, mert reánk bízatott az élet. Ezekben a napokban különösen is fontos, hogy magunkba nézzünk, mi, akik most itt, mondhatnám, felszabadultan tudunk örülni. Olyan világban élünk, amelyik megtapasztalja a válsághelyzetet, amikor emberek ezrei, tízezrei indulnak útnak egy jobb élet reményében - indította beszédét a Tihanyi Bencés Apátság perjele.
- Érdemes lenne meggondolnunk, mennyire vagyunk szolidárisak egymással, mennyire tudunk emberek lenni, mi akik most örülünk a kenyérnek, a bornak, ami majd a szőlőből lesz. Gondolkodjunk el azon, hogy mit lehet tenni. Nem ott fönn, hanem itt, ahol mi vagyunk.
Calcuttai Teréz anyát idézve azt mondta, hogy egy jobb világ érdekében mindenkinek saját magán kell kezdeni a változtatást.
- Rá kell döbbenni, hogy nem vagyok egyedül, nem csak magamért vagyok felelős, hanem a másik emberért is, akivel találkozom - figyelmeztette a több száz fős hallgatóságot imája előtt.A szőlő megáldása után a főtéren kulturális programmal folytatódott a rendezvény. A Be-Jó több csoportja mellett fellépett a Tihanyi Asszonykórus és Farkas Gábor Gábriel. A mulatságot szüreti bál zárta a Búgócsiga zenekarral.A főtéren többek között a helyi Aradi pince borait is kínálták. Volt gazda Balatonszőlősről, Aszófőről, a Szent György-hegyről és itt volt a hajósi Koch borászat is.A Grill Királyok Tihanyba is betörtek. Volt még Máté-féle kenyérlángos és siófoki palacsinta is

A magtár fala előtt felállított színpadon a Tihanyi AsszonykórusA magtár fala előtt felállított színpadon a Tihanyi Asszonykórus

A borozgató nézők alig fértek el a főtérenA borozgató nézők alig fértek el a főtérenS ha valakinek mindez kevés volt, még spontán Pannonia kiállítást is láthatott a Borsos Miklós téren az itt túrázó veszprémi veterán motorosoknak köszönhetően.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép