kedvenc kezdőlap oldal küldése

Zöldséges tian sült pisztránggal

2015. augusztus 03. 05:04, hétfő - Szemlézte: Dr. Tóth Bea

 

Francia rakott zöldség

Fokhagymával párolt cukkiniszeletek, reszelt sajt és egy lilahagymás paradicsomos réteg, sok zöldfűszerrel összesütve. Grillezett húsok, halak mellé kiváló. Vegetáriánusoknak önálló fogásként is megállja a helyét.

 

Zöldséges tian sült pisztránggal

Hozzávalók:
(4 személyre)

500 g cukkini
szerecsendió, só, bors, olívaolaj
4 duci gerezd fokhagyma
10-15 dkg reszelt sajt (pl. ementáli)
2 lilahagyma
700 g paradicsom
fél dl száraz fehérbor
1 csokor petrezselyem
néhány kakukkfű

 

Elkészítés:

A cukkinit vékony szeletekre vágjuk. Olívaolajon forró serpenyőben kicsit (csak pár percig) megpároljuk, rányomunk két gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és reszelünk rá friss szerecsendiót. Egy sütőtál aljára terítjük. Eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot.
A paradicsomok héját kereszt alakban bevágjuk, leforrázzuk, egy picit állni hagyjuk, hogy könnyen lehúzhassuk a héját.
A lilahagymát apróra vágjuk és olívaolajon megdinszteljük. Közben felkockázzuk a paradicsomot, mehet az is a hagymára. Felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 10 perc takaréklángon való főzéssel besűrítjük. Hozzáadjuk a petrezselymet és a sajtos réteg tetejére simítjuk, rászórjuk a kakukkfűágakat.
180 fokos sütőben 20 perc alatt összesütjük.
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, hogy szépen lehessen vágni.

 

Sült pisztráng

A pisztráng egyes nagyáruházakban alig drágább, mint a csirkemell, egyszerű elkészíteni és az egyik legfinomabb édesvízi hal. Fehér húsú, nem halszagú, és ha ügyesek vagyunk, az összes szálka a gerincével együtt egyben kijön.

 

Zöldséges tian sült pisztránggal

Hozzávalók:
személyenként 1 egész pisztráng
(300 g körül szokott lenni)
halanként 1-1 ág friss rozmaring és oregano
halanként 3-4 félkarika citrom
só, bors, olívaolaj

 

Elkészítése:

A pisztrángokat lehetőleg konyhakész állapotban vegyük; ha frissek, szép fényes a bőrük és csillog a szemük. Ha már "opálos a tekintetük" akkor nem érdemes megvenni.

A halakat megmossuk, szárazra töröljük és a bőrét kicsit beirdaljuk. Kívül-belül alaposan sózzuk, borsozzuk. A hasukba 1-1 ág rozmaringot és oreganot teszünk, majd 3-4 (amennyi elfér benne) citromszeletet. Meglocsoljuk olívaolajjal.

190 fokos sütőben 15-20 perc alatt tökéletesre sül. Akkor jó, ha a szemei kifehérednek és a bőre kicsit megpirul.

Zöldséges tian sült pisztránggal

(rozekacsa.blog.hu)

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép