kedvenc kezdőlap oldal küldése

Mi volt a románok titkos pontycsalijában?

Index (2012. október 25., csütörtök 16:41)

Az angolok csalással vádolják a pontyhorgász világbajnokságot megnyerő románokat. A tizedik helyezett magyar csapat egyik tagja szerint azonban a siker nem csak a titkos bojlirecepten múlt. De mi volt benne?

Az angol csapat csalással vádolja a XIV. Pontyfogó Világbajnokság román szervezőit – írja a Daily Mail. A gyanú szerint a szeptember végén Romániában megrendezett bajnokságot egyéniben és csapatban is megnyerő románok hónapok óta egy speciális csalival etették a Corbu-tóban élő pontyokat, akik ez idő alatt rászoktak az új diétára.

Az angol csapat tagjainak a verseny kezdete után két órával vált gyanússá, miért nem harapnak a halak a lisztből és tojásból összegyúrt csalétkükre. Ezután lettek figyelmesek a román versenyzők speciális csalijára, amit az ezüstérmes bolgárok és a harmadikként végző szerbek is használtak.

A szerb és bolgár horgászok először májusban találkoztak az új csalival, amikor a tavon gyakoroltak a versenyre. Ezután gyorsan ők is megrendelték a maguk készleteit, amit később az eredmények is igazoltak.

Ian Huntington, az angol csapat menedzsere szerint ugyan a hivatalos szabályzat szerint nem csaltak a szervezők, ugyanakkor a fair play szellemével ellentétesen cselekedtek. Az angol horgászszövetség novemberben még visszatérne a kérdésre, a román szervezők idáig nem reagáltak a gyanúsításra.

A magyarok tudták a titkos receptet

Péter Krisztián, a hattagú magyar válogatott egyik tagja az Indexnek elmondta, hogy a magyar csapatnak összesen egyszer volt alkalma a helyszínre utazni, így jórészt az edzéshiánynak tudható be a válogatott 10. helyezése, ami egyébként a magyar pontyhorgászat történetének legjobb eredménye.

"Persze tudtuk, hogy a románok milyen csalival horgásznak, és biztos, hogy befolyásolta is a végeredményt" – mondta Péter, aki viszont rögtön azt is hozzátette, hogy a románok módszere nem etikus ugyan, de semmiképpen nem nevezhető csalásnak.

A magyar horgász szerint a szerbek és a bolgárok is közelebb laknak a verseny helyszínéhez, így többet tudtak gyakorolni – sikerük inkább ennek tulajdonítható, és nem annak, hogy ismerték a románok által használt csali receptjét, ami egyébként oldódó bojli volt, tintahalas-szilvás ízesítéssel. Ez egyébként nem volt garancia a sikerre, amit Péter szerint az is bizonyít, hogy a románok a B szektorban csak 5. helyezést értek el.

Péter Krisztián azt mondta: egyértelmű, hogy ha hosszú ideig a később használandó csalival etetik a pontyokat, azzal mindenképpen lehet plusz eredményt elérni, de ezt nem lehet kivédeni, és más versenyhelyszíneken is meg szokott történni.

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép