kedvenc kezdőlap oldal küldése

Titkos erőket rejt a levendula

2016. július 01., péntek 10:08

A levendulás vásár a Belső-tó partján háttérben az apátsági templommal.A levendulás vásár a Belső-tó partján háttérben az apátsági templommal.

Újabb egy évre megnyugodhatnak a molyok, véget ért a Tihanyi Levendula Fesztivál és szüret. Vasárnap este a nemzeti park illetékesei úgy döntöttek, eddig tartott a "szedd magad" akció, a maradékot már ők leszedik, csokorba kötik.

Nyugodtan kimondatjuk. a tihanyiak a levendulával megfogták az Isten lábát. Igazán senki nem tudja, hogyan, miért van ilyen nagy sikere a programnak, miért éppen a tihanyi levendula ütött be ennyire. De talán nem is ez a kérdés. A fontos, hogy időben rájöttek, jó irányba mennek.

A Tihanyi Levendula Fesztivál egy régi program, ahogy a száma is mutatja, az idén már 12. alkalommal rendezték meg. Igazi népünnepéllyé 2013-tól kezdett válni, amikor összekapcsolódott a levendulás szedd magad akcióval. Ez az összekapcsolódás sem valami előre megtervezett ügy volt, inkább egy kényszerhelyzet. A nemzeti park olyan időpontban jutott birtokba a vállalkozótól visszakerült levenduláshoz, hogy nem igazán tudott felkészülni szüretre. Így jöhetett az ötlet a közösségi betakarításról.

Levendulamező Tihanyban kinyílt virágokkalLevendulamező Tihanyban kinyílt virágokkal

Az első szüret annyira bejött, hogy azóta nem is változtattak a modellen. A virágok többségét leszedik az "önkéntesek" a nemzeti parktól vásárolt tasakokba, a maradékot, pedig már a nemzeti park gyűjti be, hogy csokor, olaj legyen belőle. Mindezt kiegészíti a község, illetve a Németh László Művelődési Ház által szervezett hétvégi program, illetve a tihanyi vendéglősök, büfések, kereskedők, kézművesek külön programjai, szolgáltatásai.

Így volt ez az idén is. A múlt hétfőn kezdődött virágszüret éppen egy héten át zajlott. A nemzeti park munkatársai sorról-sorra nyitották meg az ültetvényt a kordon áthelyezésével, hogy mindenhol a lehető legkevesebb virág maradjon. A szüretelők jöttek az ország minden részéből. Az alföldi városokból és más vidékekről utazási irodák szerveztek buszos csoportokat, akik jöttek, teleszedték a táskákat és minden további program nélkül indultak haza. Persze legtöbben autóval érkeztek, köztük sokan a Csallóközből, mert Szlovákiában ugyanolyan népszerű a tihanyi levendula, mint itthon. Az idén folyamatosan lehetett kínaiakkal is találkozni, akik a környező nagyobb városok kínai kolóniából látogattak Tihanyba.

Szombaton délben még a levendulamező közel fele virágban és virágszedőben pompázott.Szombaton délben még a levendulamező közel fele virágban és virágszedőben pompázott.

Még az mobil illemhelyek is próbáltak színben igazodni a levendula látványához.Még az mobil illemhelyek is próbáltak színben igazodni a levendula látványához.

A műsoros fesztivál pénteken délután kezdődött a Németh László Művelődési Házban Kércz Tibor Tollasbál című fotókiállításának megnyitójával. Majd a főtéren a Tihanyi Asszonykórus és Kovács Nóri, a Levendulaházban Kövi Szabolcs lépett fel. Az első napot Rakonczai Imre fergeteges hangulatú bulija zárta.

A hétvége igazi attrakciója a Belső-tó partján kialakított hatalmas levendulás vásár volt, ami szombattól várta a vevőket és nézelődőket. A mintegy 100 sátor egy négy focipályányi területet fogott közre négyzetesen.

A képre csak a Belső-tó partján kialakított a vásár egy része fért rá.A képre csak a Belső-tó partján kialakított a vásár egy része fért rá.

A kínált termékekben, szolgáltatásokban természetesen a levenduláé volt a főszerep. Még az egyébként más jellegű dolgokat is legalább egy-egy csokorral, színnel "levendulásították."

Itt minden a levenduláról szólt.Itt minden a levenduláról szólt.

A levendulás díszek, csokrok, koszorú mellett szörpöket, lekvárokat is kínáltak levendulával.A levendulás díszek, csokrok, koszorú mellett szörpöket, lekvárokat is kínáltak levendulával.

De akár magunk is belefoghattunk a levendula nevelésbe.De akár magunk is belefoghattunk a levendula nevelésbe.

Ha ültetni nem is akarnánk, magunk csinálhattunk kis kabátzsebbe való levendulacsomagokat a molyok elüldözéséhez.Ha ültetni nem is akarnánk, magunk csinálhattunk kis kabátzsebbe való levendulacsomagokat a molyok elüldözéséhez.

A lovasi Bácsi Gabriella, a Balatonfüred Néptánc Együttes művészeti vezetője saját készítésű csipketojásait kínálta levendulás díszítéssel.A lovasi Bácsi Gabriella, a Balatonfüred Néptánc Együttes művészeti vezetője saját készítésű csipketojásait kínálta levendulás díszítéssel.

Persze nem csak levendula volt a vásárban. Ambrus (Viszkis) Attila az idén is elhozta cserepeit.Persze nem csak levendula volt a vásárban. Ambrus (Viszkis) Attila az idén is elhozta cserepeit.

Gellénné Zsoldos Natália és Varga-Dani Barbara, a Magyar Turisztikai Ügynökség balatoni munkatársai a régiót népszerűsítették.Gellénné Zsoldos Natália és Varga-Dani Barbara, a Magyar Turisztikai Ügynökség balatoni munkatársai a régiót népszerűsítették.

Az ágasegyházi Gergely Miklós mester pedig szőni tanította az érdeklődőket. Az első vendége egy angolul beszélő spanyol turista volt.Az ágasegyházi Gergely Miklós mester pedig szőni tanította az érdeklődőket. Az első vendége egy angolul beszélő spanyol turista volt.

De ha valakinek nem volt éppen jobb ötlete, akár meleg szőrmét is vehetett a 37 fokos kánikulában.De ha valakinek nem volt éppen jobb ötlete, akár meleg szőrmét is vehetett a 37 fokos kánikulában.

A vásári sátrak egy nagy játszóteret fogtak közre, ahol ingyenesen lehetett használni mindenféle fából készült furfangos játékot. Némelyik népi gyökerekből, egykori gyerekjátékokból alakult ki, mások inkább egy játékterem emberivé tett változataként újultak meg kézműves munkával.

Az idén is volt egy embererős körhinta is.Az idén is volt egy embererős körhinta is.A magyar sajtó nagy sztárja lett a tihanyi asszonyfenyítő karikás ostoros betyár. Az idén sajnos nem futottam össze vele, de itt egy kép egy tavalyi gyereknevelésről. A hírek szerint olyan nagy a családi békevédők felháborodása, hogy a jövőben még a Pénz olvasva, asszony verve jó - mondást is tilos lesz használni, mert szerintük az is a családon belüli erőszakra nevel

Természetesen bőséggel voltak most is ételeket, italokat kínáló árusok is. A borzalmas meleg miatt különösen az üdítőitaloknak, a limonádénak, sörnek, az Aradi Pince hosszúlépésnek volt rendkívüli sikere.

Langalló frissen a kemencéből.Langalló frissen a kemencéből.

Itt pedig a sövénykúti burgonya lapotya készül – a gyengébbek kedvéért: cicege, tócsi, tócsni, bere, krumplis bere, lapcsánka...Itt pedig a sövénykúti burgonya lapotya készül – a gyengébbek kedvéért: cicege, tócsi, tócsni, bere, krumplis bere, lapcsánka...

A lányok nem igazán pihenhettek a sok szomjas ember miatt.A lányok nem igazán pihenhettek a sok szomjas ember miatt.

A vásár egyik sarkában tartották szombaton délelőtt a fesztivál hivatalos megnyitóját, amin a program főszervezői, Tósoki Imre polgármester, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója és a rendezvény fővédnöke, V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszöntötte a közönséget. Abban mindegyikük egyetértett, hogy a levendula egy kész főnyeremény, mert olyan trendi növény, amit hagyományos technológiával, kézi erővel, környezetbarát módszerekkel lehet termeszteni.

Tósoki Imre szerint a levendulán kívül sok minden összetevője van annak, hogy a fesztivál mostanra egy országosan ismert, kedvelt programmá vált. Az érdekes műsorok, kiállítások, szórakoztató programok mellett a helyi vállalkozók is nagyon készülnek erre a hétvégére. Mindenütt levendulás termékekkel, ételkülönlegességekkel, italokkal, süteményekkel, fagylaltokkal várják a vendégeket. Ennek a közös munkának köszönhető, hogy a vendégek eddig mindig elégedetten távoztak, amit bizonyít az egyre több visszatérő. A levendula így összességében nagyon fontos szereplőjévé vált Tihany turizmusának, gazdaságának is - mondta Tósoki Imre.

A megnyitó után folytatódtak a programok. Szombaton és vasárnap is több túra indult gyalog, illetve kis vonattal az Aranyház forráskúphoz és az Öreg-levendulásba.

Akár csónakázni is lehetett a Belső-tavon.Akár csónakázni is lehetett a Belső-tavon.

Tósoki Imre a Tóparti kávézóban megnyitotta a hARCosok – a remény arcai című fotókiállítást, ami meggyógyult rákbetegeket mutat be, akiket a nyíregyházi színház sminkesei, fodrászai, jelmezesei alakítottak át.

A "vásártéren" a helyhez illő utcaszínházi előadásokat, vásári komédiákat adtak elő, a főtéren pedig a Csopak Táncegyüttes, a Zabszalma Együttes, a Szabó Balázs Bandája lépett fel, majd utcabál volt a Frisson zenekarral.

És ahogy a műsorok is elfogytak egyszer, úgy a levendula virágai is. Amíg szombaton délben az ültetvény mintegy felém lehetett virágot szedni, vasárnap kora délután már egy szűk sarokba szorultak össze a szüretelők, hogy aztán estére teljesen befejezzék a munkát.

A levendulás vasárnap délben – a szüretelők már csak nagyon kis területen találtak bőségesen virágot.A levendulás vasárnap délben – a szüretelők már csak nagyon kis területen találtak bőségesen virágot.

A lányok azt ígérték, jövőre is megcsinálják saját levendulás balatoni bringakörüket.A lányok azt ígérték, jövőre is megcsinálják saját levendulás balatoni bringakörüket.

A siker alapján nem kétséges, hogy jövőre is közös levendulaszüret lesz június második felében Tihanyban.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép