kedvenc kezdőlap oldal küldése

Tepsis lazac

2013. január 04. 14:39, péntek

 

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető, ám fantasztikusan ízletes finn halétel. Rendszerint burgonyával és zöldsalátával fogyasztják.
A lazac legközelebbi édesvízi rokonából, a szivárványos pisztrángból - finn nevén kirjolohiból - számtalan kitűnő fogás készíthető. Ezek egyike az alábbi, könnyű és egyszerű recept. Készíthetjük a magyarországi boltokban is kapható norvég lazacból.

 

Tepsis lazac

Hozzávalók (4 személyre):

- egy kb. egykilós lazacfilé

- egy csomó friss kapor

- citrom

- só

- fehér bors

 

Elkészítése:

Mossuk meg a lazacot, törölgessük meg papírtörlővel, majd kézzel végigsimítva derítsük fel a szálkákat, ezeket egy csipesz segítségével eltávolítjuk.
Tegyük a halat egy sütőpapírral bélelt, megfelelő méretű tepsibe. Szórjuk meg sóval és fehér borssal, csepegtessünk rá citromlevet, és szórjunk rá durvára vágott kaprot (a csokor felét).

Előmelegített sütőben süssük a halat 175 fokon 15-20 percig (ennyi idő a kb. 2 és fél centi vastag halfiléhez szükséges, ha ennél vastagabb a hal, 5 perccel többre lehet szükség). Onnan lehet tudni, hogy az étel elkészült, hogy a hal húsa fehéres rózsaszínűre változik, állaga pedig porhanyós lesz. A pereme lehet egy kicsit barnásra pirult is. Ne süssük túl, mert száraz lesz.
(Vannak, akik a kiszáradás ellen védekezésképpen úgy teszik biztosan bársonyossá az ételt, hogy sütés előtt ráöntenek 2 dl főzőtejszínt.)

Tálalás előtt szórjuk rá a maradék apróra vágott kaprot, kínáljunk mellé főtt burgonyát és friss zöld salátát.

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép