kedvenc kezdőlap oldal küldése

Lilahagymás, tonhalas édesburgonya

2014. január 17. 12:08, péntek - Szemlézte: Dr. Tóth Bea

 

Ha van a kamrában tonhalkonzerv, hagyma, citrom, akkor csak édesburgonyát és petrezselymet (vagy koriandert) kell venni hozzá.

 

Az édesburgonya (batáta) neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. A fejlődő országokban igen gyakori táplálék, magas a C-, B2 és B6- valamint E-vitamin-tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, réz és mangán. Száz gramm energiatartalma 86 kalória, szénhidráttartalma 20 g.

A gyökér húsának színe fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, lila, rózsaszín vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle.

Az alábbi recept esetében kb. 5 perc tennivalónk van, és fél óra alatt kész.

 

Lilahagymás, tonhalas édesburgonya

Hozzávalók (2 főre):

- 2 édesburgonya
- 1 tonhalkonzerv, lecsöpögtetve
- 1 kis fej lilahagyma, vékonyra szeletelve
- chilipehely, ízlés szerint
- fél lime vagy citrom frissen facsart leve
- 4 kanál majonéz vagy natúr görög joghurt
- petrezselyemzöld (korianderrel még finomabb)

 

Elkészítése:

Keverjük össze egy tányérban a liszteket a cayenne borssal, sóval és feketeborssal. Itassuk le a harcsaszeleteket, sózzuk, borsozzuk őket izlés szerint, majd forgassuk meg őket a fűszeres lisztben. Bő forró olajban süssük ki a halszeleteket, majd citrommal és a remoulade mártással tálaljuk.

A lecsepegtetett tonhalat egy villával kicsit szétszedjük és ráhalmozzuk a batátákra, megszóruk a szeletelt lilahagymával, szórunk rá chilipelyhet, meglocsoljuk a citrom (vagy lime) levével, és mindegyikre teszünk egy kanál majonézt (vagy görög joghurtot).

Friss, vagy fagyasztva szárított aprított petrezselyemzölddel (vagy korianderrel) megszórva tálaljuk. Laktató és finom.

(GoodFood)

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép