kedvenc kezdőlap oldal küldése

Trópusi fűszer kellett a győzelemhez a forraltborok versenyén

2015 december 09.

A hagyományos fűszerezésre esküdött a versenyzők többsége az idei tihanyi forraltbor főző versenyen, de a zsűri döntése szerint nem árt valami különleges is ahhoz, hogy valaki győzni tudjon.

A művelődési ház és a helyi borrend szoros együttműködésével már hatodik alkalommal megrendezett programon a korábbiakhoz hasonló volt az érdeklődés a falu főterén. A verseny végére osztódással tízről tizenegyre gyarapodó csapatszám is megfelelt a korábbiaknak, és a tagok is jórészt a korábbi években már rutint szerzett helyiekből, vendégekből verbuválódtak.
A zsűriben a tavaly bíráló Salánki Sándor, Punk Ferenc és Tósoki Imre hármashoz most Varró János és az akali FÉK művek vezetője, Tóth Béla csatlakozott, aki most is lekváros fánkkal etette be a versenyzőket és érdeklődőket az indulásnál.

A főszervező, Rózsa Éva bemelegítő íz egyeztetést végez Salánki Sándorral, a zsűri elnökével. Az alap ízt helyi törkölypálinka adta - a háttérben Varó János

A szabályok sem változtak, sokat és finomat kellett főzni, amit aztán szét lehetett kínálni a többi csapatnak és a látogatóknak. Persze nem csak inni lehetett, a forraltborok, puncsok, teák mellett az idén is rengeteg zsíros kenyér, mézeskalács, puszedli és más finomság fogyott el. Az érdeklődők közül többen el sem akarták hinni, hogy most mindenki a versenyzők és a szervezők vendége.

Készülnek a zsíros kenyerek a Tihanyi Asszonykórus asztalánál

Rózsa Éva és a másik szervező, Steixner Mária a kezdés előtt kisorsolta a csapatok soszámát. Czégai László 1.0, a Bunda csapat egyetlen tagja a 7-es sorszámot húzta

A fentiekből talán sejteni lehet, hogy a forraltbor főző verseny valójában nem is verseny, hanem egy nagy közös buli a főtéren. Persze a név kötelez, ha már verseny, eredménynek is kell lenni.

A zsűri döntése szerint az idén az Ürgedombi Krampuszok nevű csapat forralta legfinomabbra a borát, így ők szerezték meg az első helyet.

A családi csapatott Stáhl Krisztián és Stáhlné Büki Renáta alkotta. Mint a munkát főleg végző Renáta elmondta, a "Kiserdőben" termett Olaszrizlinget forraltak a papa szőlőjéből. Vizet csak annyit tettek hozzá, amivel az elején a fűszereket kiforralták. A siker talán annak köszönhető, hogy hagyományos fűszereken kívül egy kis saját termésű chillivel is megbolondította egy kicsit.

A második helyet a Bunda és társai csapat nyerte meg - a névvel talán arra próbáltak utalni, hogy a zsűriben dolgozó polgármester, Tósoki Imre felesége is tagja volt a csapatnak. Bár menet közben egy nagy csavarral romba döntötték ezt az elméletet: Tósokiné Zsigmond Réka és Némethné Vörös Ildikó ugyanis közben kivált a csapatból és Bittmanné Tóth Eszterrel, Bölcsné Aradi Katalinnal megalakították a "Szépasszonyok csapatát".

Az eredeti Bunda és társai csapat - Bittmann János, Tósokiné Réka, Németh Tamás, (Steixner Mária, krampusz), Némethné Ildikó, Németh Tomi, Bittmanné Eszter. Mint Bittmann János elmondta, tihanyi száraz vörösbort forraltak hagyományos fűszerekkel és egy kis narancslével.

A harmadik helyet a Tihanyi Asszonykórus csapata szerezte meg.

Csahoy Gyöngyi, Baranyainé Ildikó, Dobos Lászlóné Gyöngyi, Véghné Margit, Baloghné Marika, Balázsné Zsuzsa. A hölgyek vörösbort (Merlot) és fehérbort (Chardonnay) is forraltak. Először egy szirupos, fűszeres gyümölcsalapot készítenek, majd arra öntik a bort. Ezután már csak forróra melegítik, tehát a bort magát nem forralják, nehogy az alkohol megszökjön belőle.

Itt jönne egy kép a Szépasszonyok csapatáról, akik az akali Fék Üzletház különdíját nyerték el.

Mivel mi az osztódás előtt továbbálltunk egy másik programra, csak arról van fotónk, hogy a díjat felajánló Tóth (FÉK) Béla már a verseny előtt is együttpálinkázott a majdani csapat több tagjával.

A verseny további résztvevői

Nagyi Sütödéje - Papp Szabina, Czégai László 2.0 - tihanyi száraz vörösbort forraltak egy kis cukorral, a hagyományos fűszereket visszafogottan használva, gyömbérrel és sok gyümölccsel - narancs, alma, csipkebogyó - ízesítve. Az idén is főztek alkoholmentes, puncsszerű változatot is, aminek az alapját a bor helyet őszibaracklé adta, a fűszerezés hasonló volt. (Mint megállapították, a tavalyi almalé alapú finomabb volt.)

Sasa Team - Salánki Tamás, (Steixner Mária), Sipos Zoltán - A bor egy Salánkiék féle aszófői Sauvignon Blanc volt, amit a hagyományos fűszerezés mellett almával, naranccsal, aszalt szilvával, vaníliával ízesítettek

Retro Pizzéria - Lujó Imre, Szenátor Zsolt, Borbély Zsolt, Vajda Balázs, Búvár Csabi - Száraz vörösbort forraltak. A hagyományos fűszerek és a titkos összetevőn kívül gyömbért reszelnek bele és aszalt szilvát, meggyet, friss citromot, narancsot tesznek hozzá.

Tihanyi Horgászegyesület - Torma József Flórián, Urbancsok Zsolt, Sörös Gábor, Urbancsok Kristóf - Félédes vörösbort (Portugieser) forraltak hagyományos fűszerezéssel és ahogy mondták, sok szeretettel. A siker szerintük a megfelelő arányok eltalálásától függ - abban bíztak sikerül

Wall Street Farkasai - Vass György, Hogyor Mariann, Nemes Judit, Gyöngyös Gergely - száraz vörösbort forraltak sok gyümölcsre és a megszokottnál több citromra esküsznek

és még néhány kép a rendezvényről

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép