kedvenc kezdőlap oldal küldése

Tengeri sügér zöldségágyon

2013. január 30. 07:32, szerda - Szemlézte: Dr. Tóth Bea

 

A tengeri sügér (vagy tengeri süllő) húsának íze összetett, a hús és annak illata egyszerre nyújtja azt a kifinomult, tiszta, intenzív kisugárzást, amit a friss tengervíz ózon illata, a hosszan tartó selymes aroma jelent. A szájban szétomló pelyhes halhús állaga kellemesen omlós és jellegzetesen zamatos. A sült halbőr íze pikáns, izgató és karakteres. (A kereskedelmi forgalomban az igazi, az eredeti, a legfinomabb tengeri sügért lehet megvásárolni, melyek a Kanári -szigetek mellől, a Földközi és a Fekete tengerekből, a Norvégiától-Marokkóig terjedő Atlanti-óceánból érkezhetnek hozzánk.)

 

Az alábbi recept nem bonyolult, kihangsúlyozza a hal ízét, és nem az alkalmazott köreten van a hangsúly.

 

Tengeri sügér zöldségágyon

Hozzávalók (személyenként):

- kb 150 g tengerisügér-filé
- 1 kaliforniai piros paprika
- 200 g Wok vegyes zöldség (fagyasztott)
- 12 g fenyőmag (pirított)
- 10 g szezámmag(pirított)
- 10 g Vaj
- 1 citrom
- szezámolaj
- oliva olaj
- tengeri só
- frissen őrölt feketebors

 

Elkészítése:

Készítsük elő a tengeri sügérfilét: kenegessük meg olívaolajjal, őröljünk rá feketeborsot és szórjuk meg tengeri sóval, majd tegyük félre és hagyjuk öt percig állni.

Ezidő alatt vágjuk vékony csíkokra a kaloiforniai paprikát.

Öntsünk kevés olajat egy vas serpenyőbe, majd füstölési pontig hevítsük fel, ekkor tegyük bele a halfilét. Először bőrös részével lefelé kezdjük sütni. (Szakértők szerint: amikor a bőrös felével lefelé helyeztük a filét az extra forró serpenyőbe, érdemes azonnal lesúlyozni, mondjuk egy kisebb serpenyővel vagy tányérral, úgy nem kunkorodik és nem válik el a finom ropogós bőr a hústól.) Három perc sütés után (ha van, halforgató spatulával) fordítsuk meg a halfilét a másik oldalára, és dobjunk a serpenyőbe kevés vajat. Ezt az oldalt is süssük további 2-3 percig.

Amikor kész, vegyük le a tűzről, és facsarjuk rá ½ citrom levét. Tegyük félre, tartsuk melegen.

Kevés szezámolajat öntsünk egy wokba, majd amikor füstölési pontig felmelegedett, dobjuk bele a szezámmagokat és a fenyőmagvakat, és gyors kevergetés mellett 10-20 másodperc alatt pirítsuk meg őket.

Tegyük bele a csíkokra vágott kaliforniai paprikát és a fagyasztott wok zöldségeket is, és nagy lángon pároljuk őket, amíg félig megpuhulnak.

Tálaláskor kanalazzunk a zöldségekből a tányér közepére, majd fektessük rajta keresztül a halfilét.

(oceancowboy)

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép