kedvenc kezdőlap oldal küldése

Soha ennyien nem túráztak még télen a Tihanyi-félszigeten

2016. február 13.

Túrázók a tihanyi Óvár-hegy oldalába vájt Barátlakásoknál

Minden eddiginél több résztvevővel, 2206 nevezővel zajlott szombaton a Balaton legnagyobb év eleji aktív rendezvénye, a 7. alkalommal megrendezett Téli Tihany Teljesítménytúra.

A számítógépes regisztráció szerint a 10 kilométeres távra 587 személy, a 15 kilométeresre 620, a 20 kiométeresre pedig 999 nevezett. A valóságban azonban ennél is többen lehettek, mert voltak, akik inkább nem várták meg, amíg a nevezésnél sorra kerülnek, inkább elindultak papír nélkül. A korábbi csúcsot egy évvel ezelőtt állították be 1470 indulóval.

A Börzsöny Természetbarát Hegymászó Egyesület (BTHE) programján a rajt és cél hely az idén is a Tihanyi Bencés Apátság fenntartásában működő általános iskola volt. A túrát most is 20, 15 és 10 kilométeres távon hirdették meg, de az útvonalak részben eltértek az eddigiektől. A főrendező, Csiba Ágoston a Balatontippnek ezt azzal indokolta, hogy a Tihanyi-félszigetnek olyan részeit is be akarták mutatni, amik eddig kimaradtak az útvonalból.

A legrövidebb távot választók a félsziget keleti oldalának középső vidékét járták be, a 15 kilométeresen átmentek a nyugati oldalra is a Gejzír-mező felé, majd a régi levendulás fölött fordultak vissza a keleti oldalra, a 20 kilométeres távon haladól mindehhez még egy Apáti-hegyi északi kitérőt is bevettek.

Az élményekhez külön ráadás volt a rendkívül tiszta levegőjű napos, meleg idő, amiben ilyenkor télen is rendkívüli szépségben pompázott a Tihanyi-félsziget minden pontja.

A túrázók az egyik erdei szakaszon – többen kutyájukat is elhozták a hosszú sétára.

A túra egyik szakasza közvetlenül a víz mellett vezetett.

Az egyik pecsételőhely most is a hajóállomásnál volt.

Nem lehet eléggé korán elkezdeni – a győri anyuka és apuka a két nagyobb gyerekkel már többször is részt vett a 10 és 15 kilométeres távon. A négy hónapos kistestvérük is igazából már másodszorra van velük, csak anyukájuk tavaly még belül hordozta.

(Kép és szöveg Győrffy Árpád)

 

© 2009 Tihanyi Belső-tó Nonprofit Kft.                                                                                                                                                         Impresszum | Adatvédelmi nyilatkozat | Honlaptérkép